Mainos
Mainos

Eta julisti odotetusti pysyvän tulitauon

Baskien separatistijärjestö Eta ilmoitti tänään aloittavansa pysyvän tulitauon. Gara-baskilehdessä annettu ilmoitus oli odotettu, sillä Etan poliittinen siipi Batasuna on painostanut järjestön radikaaleja jo pitkään. Batasuna haluaa takaisin lailliseksi puolueeksi ennen lähestyviä paikallisvaaleja.

Järjestö ilmoitti jo syksyllä keskeyttävänsä iskunsa toistaiseksi.

Espanjan hallitus suhtautui ilmoitukseen varauksellisesti. Esimerkiksi vuonna 2006 Eta julisti myös pysyvää tulitaukoa, mikä kesti lopulta vain yhdeksän kuukautta. Hallitus on toistuvasti painottanut, ettei Etan kanssa neuvotella mistään ennen kuin järjestö luopuu aseistaan.

Etan aseellinen siipi on joutunut jatkuvasti ahtaammalle, sillä useita järjestön keskeisiä johtajia on vankilassa tai pidätettynä. Aseellisella taistelulla itsenäisen Baskimaan puolesta ei myöskään enää ole kuin marginaalinen tuki järjestön ydinalueilla.

(MTV3 - AP - STT - AFP - Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme