Mainos
Mainos

Etelä-Aasian maanjäristysuhreja ainakin 20 000

Etelä-Aasian maanjäristyksen uhrien lukumäärä nousee edelleen. Pakistanin ja Intian maanjäristyksessä on kuollut ainakin 20-tuhatta. Etelä-Aasian maanjäristys oli voimakkuudeltaan 7,6 Richterin asteikolla.

Pakistanin eilisen maanjäristyksen uhrien lukumäärä on noussut nopeasti pelastustöiden edetessä.

Sisäministerin mukaan kuolleita on yli 19 000. Pakistanin työ- ja liikenneministerin mukaan kuolleiden määrä saattaa nousta 30 000:een. Loukkaantuneita on arviolta 42 000. Uhreja on myös Pohjois-Intiassa ja Afganistanissa.

Unicefin mukaan sadattuhannet ihmiset ovat jääneet tuhoalueella kodittomiksi.

Järistys oli voimakkuudeltaan 7,6 Richterin asteikolla ja sen aiheuttamat maanvyöryt pyyhkivät maan tasalle kokonaisia kyliä sekä Pakistanin että Intian puoleisessa Kashmirissa.

Järistyksen keskus oli Pakistanin puolella Kashmirissa lähellä Intian rajaa. Maan jyrinä sai ihmiset pakenemaan kodeistaan tuhannen kilometrin levyisellä alueella aina pakistanilaisesta Quettan kaupungista pohjoisafganistanilaiseen Kunduziin. Intian puoleisessa Kashmirissa viranomaiset puhuvat ainakin 300 kuolleesta.

Apulupauksia alkoi heti virrata tuhoalueelle. Tarkkoja tietoja tuhojen laajuudesta on ollut kuitenkin vaikea saada, koska puhelinlinjat ovat olleet poikki, matkapuhelinverkot ylikuormittuneita ja pelastusoperaatiota haittasivat maanvyörymät ja rankkasateet.

Pakistaniin julistettiin tänään kolmen päivän suruaika maanjäristyksen uhrien muistoksi. Suruajasta ilmoitti maan sisäministeri Aftab Sherpao.

- Maanlaajuinen kolme päivää kestävä suruaika julistetaan tästä päivästä lukien, Sherpao sanoi.

Presidentti Tarja Halonen on esittänyt surunvalittelut Pakistanin presidentti Pervez Musharrafille maanjäristyksen johdosta. Hän esitti surunvalittelut sekä itsensä että Suomen kansan puolesta kaikille maanjäristyksen uhrien omaisille.

Ihmisiä pelastettu raunioista Islamabadissa

Pakistanin puoleisessa Kashmirissa Muzaffarabadin kaupungissa kuolleita on ainakin 220. Armeijan mukaan yli puolet kaupungin rakennuksista on tuhoutunut tai vaurioitunut. Useita kyliä Kashmirissa molemmin puolin rajaa on pyyhkiytynyt kokonaan maan tasalle.

Apujärjestö Oxfamin mukaan selvästi pahiten järistyksestä kärsikin Kashmir, josta Intia ja Pakistan ovat pitkään kiistelleet. Talvi on lähestymässä Kashmirissa, ja järjestön mukaan alueelle tarvitaan kipeästi talvisäähän sopivia telttoja sekä huopia.

Järistys romahdutti rakennuksia myös Pakistanin pääkaupungissa Islamabadissa, niiden joukossa kaksi noin kymmenkerroksista taloa. Illalla tulleen tiedon mukaan pelastustyöntekijät onnistuivat kaivamaan 82 ihmistä rakennusten raunioista hengissä.

Suomen Pakistanin-lähetystö on tavoittanut kaikki sen tiedossa maassa olevat suomalaiset. Ulkoministeriön tiedon mukaan he ovat turvassa.

Myöskään suomalaisilla rauhanturvaajilla ei ollut hätää Etelä-Aasian järistysalueella. Puolustusvoimien kansainvälisen keskuksen edustaja on saanut yhteyden sekä Kashmirissa että Afganistanissa työskenteleviin suomalaissotilaisiin.

Rajut jälkijäristykset vavisuttavat Pakistania

Etelä-Aasian maanjäristyksen jälkijäristykset ovat ravistelleet Pakistania viime yönä ja tänään aamulla. Järistykset ovat maan meteorologian laitoksen mukaan aiheuttaneet lisää tuhoa,

Meteorologian laitoksen johtajan Qamar Uzzmanin mukaan jälkijäristyksistä pahin oli voimakkuudeltaan 6 Richterin asteikolla. Tämän lisäksi järistyksen jälkeen on ollut ainakin neljä 5,5 Richterin asteikolla tai sitä voimakkaampaa jälkijäristystä.

- Nämä ovat erittäin tuhoisia. Ne muodostavat todellisen vaaran kaikille lähellä järistyksen keskusta. Yhteensä jälkijäristyksiä on ollut 45, kaikki voimakkuudeltaan yli 4 Richterin asteikolla, Uzman sanoi.

Pakistanin presidentti Pervez Musharraf ilmoitti päivällä, että maa hakee kansainvälistä apua selviytyäkseen kriisistä. Presidentin mukaan huutavin pula on lääkkeistä, teltoista ja suurista kuljetushelikoptereista.

Suomalainen sairaanhoitaja: Avun saaminen Pakistanissa vaikeaa

Pakistanissa asuva suomalainen sairaanhoitaja Sirkka Rautiainen uskoo, että avun järjestäminen Pakistanin maanjäristysalueella on vaikeaa.

- Tällä hetkellä järistysalueille pohjoiseen on vaikeaa päästä, koska kaupunkien väliset tiet ovat rikkoutuneet maanjäristyksen aiheuttamien maanvyörymien johdosta, Rautiainen kertoi tänään puhelimitse Tankin kaupungista Luoteis-Pakistanista.

Hän työskentelee Suomen Lähetysseuran työntekijänä ja ylihoitajana Tank Christian Hospitalissa. Rautiainen on asunut Pakistanissa 16 vuotta.

Eilinen järistys tuntui lievänä myös Tankissa, 450 kilometrin päässä varsinaisesta järistyskeskuksesta.

- Se alkoi aamulla yhdeksän aikaan ja kesti parisenkymmentä minuuttia. Sairaalan katossa olevat tuulettimet heiluivat ja oli vaikea seistä paikallaan, koska maa heilui niin paljon, Rautiainen kertoi.

Kukaan sairaalassa olleista ei kuitenkaan loukkaantunut, eikä rakennuksia sortunut. Sairaalan seinissä näkyy nyt pieniä halkeamia maan tärisemisen seurauksena.

Tank sijaitsee lähellä isompaa Dera Ismail Khanin kaupunkia, lähellä Afganistanin rajaa. Alueella on totuttu järistyksiin.

- Sairaalan henkilökunta alkoi hiipiä seinän vieriä hyvin varovaisesti ulos heti kun järistykset alkoivat tuntua. Kaikki tajusivat, että heti pitää mennä ulos, meillä on sellainen ohjekin.

Rautiainen on seurannut uhriluvun kasvua ja pelastustoimien etenemistä televisiosta ja radiosta muiden tavoin. Häntä huolestuttaa paitsi suuri kuolleiden määrä myös jatkossa seuraavat ongelmat. Järistys tuhosi maan tasalle lukuisia koteja, ja nyt selviytyneille pitää järjestää puhdasta vettä, sähköä ja katto pään päälle.

- Puhtaan juomaveden puutteen myötä taudit leviävät. Siitä tulee ajan mittaan uusi ongelma.

Punainen Risti antoi 200 000 euroa hätäavun jakeluun

Pakistan hakee kansainvälistä apua eilisen maanjäristyksen tuhojen korjaamiseksi. Presidentti Pervez Musharraf kertoi avunpyynnöstä Pakistanin valtion virallisen uutistoimiston kautta.

Kansainvälinen Punainen Risti on antanut 200 000 euroa hätäavun jakeluun Etelä-Aasian järistysalueille. Euroopan unioni lähettää Etelä-Aasian maanjäristysalueelle kolmen miljoonan euron avustuspaketin. Lisäksi useat Euroopan maat ja Yhdysvallat ovat luvanneet lähettää apua.

Pakistanin Punainen Puolikuu yrittää huomenna päästä maan syrjäisen pohjoisosan kyliin jakamaan perustarvikkeita. Pakistanin pääkaupungissa Islamabadissa ja sen ympäristössä avustustyö jatkuu koko ajan. Kashmiriin Punaisen Ristin arviointiryhmä on lähdössä myös huomenna.

- Nyt tarvitaan telttoja, lääkkeitä, ruokaa ja muita perustarvikkeita, kertoi kansainvälisen Punaisen Ristin edustaja Imran Husain Pakistanin pääkaupungista Islamabadista.

Punainen Puolikuu jatkaa Islamabadissa apuaan: loukkaantuneita kuljetetaan sairaaloihin ja kodittomille jaetaan huopia ja muita tarvikkeita. Tiedot maanjäristysalueelta välitti SPR:n tiedotuspäällikkö Outi Pärnänen.

Pakistanin Punainen Puolikuu yrittää huomenna päästä maan syrjäisen pohjoisosan kyliin jakamaan perustarvikkeita. Islamabadissa ja sen ympäristössä avustustyö jatkuu. Levottomaan Kashmiriin ei toistaiseksi ole saatu apua. Punaisen Ristin arviointiryhmä on lähdössä sinne niin ikään huomenna.

Euroopasta virtaa apua

Euroopan unioni lähettää Etelä-Aasian maanjäristysalueelle kolmen miljoonan euron suuruisen avustuspaketin. Lisäksi useat Euroopan maat ovat luvanneet alueelle apua.

Saksasta alueelle lähetetään välittömästi 50 000 euroa, minkä lisäksi Saksan Punainen Risti työskentelee alueella. Ranskasta puolestaan lähetetään 25 ihmisen suuruinen pelastusryhmä. Pelastustyöntekijöitä lähetetään myös muun muassa Turkista, Kreikasta ja Britanniasta.

Irlanti puolestaan on varannut välittömään humanitaariseen apuun miljoona euroa. Myös Yhdysvalloista on luvattu apua maanjäristyksen uhreille.

SPR lähettää apua

Suomen Punainen Risti on irrottanut katastrofirahastostaan 200 000 euroa käytettäväksi hätäapuun Pakistanin järistysalueella.

Kansainvälinen Punainen Risti on julkaissut avustusvetoomuksen 6,9 miljoonan euron saamiseksi järistysalueen apuun. Rahalla autetaan kaikkiaan 120 000 ihmistä neljän kuukauden ajan.

- Siellä tarvitaan telttoja, huopia, patjoja, kuivamuonaa ja lääkintätarvikkeita ja lääkkeitä. Pakistanin Punainen Puolikuu jo jakaa tämänkaltaisia tarvikkeita. Niitä tarvitaan vain lisää, sanoi SPR:n tiedotuspäällikkö Outi Pärnänen.

Kirkon Ulkomaanapu avustaa Pakistanin maanjäristyksen uhreja 25 000 eurolla. Kirkon Ulkomaanavun paikallinen yhteistyökumppani on jo aloittanut hätäavun jakamisen Pakistanin ja Intian raja-alueella.

Suomi on myös lähettänyt kaksi pelastuslaitoksen asiantuntijaa Pakistanin maanjäristysalueelle. Asiantuntijoiden tehtävänä on rakentaa tietoliikenneyhteydet YK:n avustustiimille.

Suomalaisia pelastusjoukkoja ei lähetetä Pakistaniin

Sisäministeriö on päättänyt, ettei se lähetä Finn Rescue Force -pelastusjoukkoa Pakistaniin. Pelastusylitarkastaja Taito Vainio kertoi, että toivomus tämän joukon lähettämisestä tuli liian myöhään.

Pakistanin viranomaisilta oli tullut viime yönä YK:n internet-sivuille tieto, jossa toivotetaan pelastusjoukot ja materiaalinen apu maahan tervetulleeksi.

Sisäministeriön pelastusosasto keskusteli pelastusjoukon lähettämisestä aamupäivällä ja katsoi, ettei joukkoa enää tässä vaiheessa ole aiheellista lähettää.

Ministeriön pelastusosasto oli tänään vielä yhteydessä Ruotsin Räddningsvärketiin, joka oli myös ylitarkastaja Vainion mukaan tehnyt päätöksen olla lähettämättä pelastusjoukkoa tuhoalueelle. Myös heidän kantansa mukaan toivomus joukon lähettämisestä saapui liian myöhään.

Finn Rescue Force on kansainvälisiin pelastustehtäviin erikoistunut joukko. Se pystyy mm. etsimään ja pelastamaan uhreja sortuneista rakennuksista nykyaikaisten kuulo- ja katselulaitteiden sekä muiden erikoisvälineiden avulla ja antamaan heille lääkinnällistä apua.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Kymmenen uutiset 09.10.2005)

(Kymmenen uutiset 09.10.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme