Mainos
Mainos

Etelä-Afrikan presidentti eronnut

Etelä-Afrikan presidentti Thabo Mbeki kertoo jättäneensä eronpyyntönsä. Mbeki sanoi kansakunnalle pitämässään puheessa, että ero astuu voimaan päivänä josta parlamentti päättää.

Presidentti kiisti samalla, että hän olisi millään lailla sekaantunut poliittisen kilpailijansa Jakob Zuman oikeudenkäyntiin.

Hallitseva ANC-puolue kehotti eilen Mbekiä eroamaan ennen presidenttikauden päättymistä, ja Mbeki sanoi olevansa valmis tähän. Kausi olisi päättynyt ensi vuonna.

ANC:n edustajan mukaan puolue päättää jo maanantaina ehdokkaastaan Mbekin seuraajaksi.

Eteläafrikkalainen Sunday Times -lehti kertoo, että Mbekin kannattajat saattavat erota ANC-puolueesta ja lähteä omana puolueenaan vuoden 2009 vaaleihin. Uuden puolueen perustamista harkitsee muun muassa puolustusministeri Mosiuoa Lekota.

Hallituksen ministerit kokoontuivat tänänä Pretoriassa kriisi-istuntoon Mbekin eron takia.

Mbekin erottamisen taustalla on ANC:n johtoon nousseen Zuman korruptio-oikeudenkäynti. Tuomari totesi viime viikolla, ettei Zuman vastaisissa syytteissä ole perää ja että kyseessä on korkean tason poliittinen juonittelu.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme