Mainos
Mainos

Etelä-Afrikasta löytyi dinosaurusvauvojen jalanjälkiä

Tutkijaryhmä on löytänyt Etelä-Afrikasta vanhimman koskaan esiin kaivetun dinosaurusten pesäpaikan, joka valottaa sekä poikasten että vanhempien käyttäytymistapoja.

Pesäpaikalta löytyi pienten Massospondylus-dinosaurusten jalanjälkiä sekä sikiöiden fossiileja. Varhaisella jurakaudella, noin 190 miljoonaa vuotta sitten eläneet Massospondylukset kasvoivat noin viisimetrisiksi. Niiden munat olivat halkaisijaltaan kuitenkin vain kuusi senttiä.

Nämä saurukset pysyttelivät pesässä, kunnes niiden koko tuplaantui. Tiedemiehet päättelivät pikkusaurusten jäljistä myös, että laji kulki nuorena neljällä jalalla ja aikuisena kahdella.

Dinosaurusemot käyttivät samaa pesintäpaikkaa usein. Ne myös munivat laumana ja järjestelivät munat pesässä huolellisesti.

Kanadalaiset ja eteläafrikkalaiset tutkijat ovat löytäneet yhteensä kymmenen pesää ja niistä kaikkiaan 34 munaa tiiviissä rykelmissä.

(MTV3 - STT - AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme