Mainos
Mainos

Pohjois-Korealle vaaditaan "kovinta mahdollista rangaistusta" ydinkokeen vuoksi

Pohjois-Korean vetypommikoe on tuomittu laajalti maailmalla. Ranskan presidentti Emmanuel Macron haluaa kansainväliseltä yhteisöltä lujan vastauksen Pohjois-Korean ydinkokeeseen. YK:n turvallisuusneuvoston pitää Macronin mukaan reagoida nopeasti tilanteen kärjistymiseen.

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in vaatii Pohjois-Korealle voimakkainta mahdollista rangaistusta uusimman ydinkokeen vuoksi. Moonin mukaan rangaistukseen pitää sisältyä myös uusia YK:n asettamia pakotteita ja tarvittaessa Pohjois-Korean täydellinen eristäminen.

Myös Venäjän ulkoministeriö tuomitsee ydinkokeen. Venäjän mukaan tällaisen toiminnan jatkaminen voi aiheuttaa vakavia seurauksia Pohjois-Korealle, uutisoi Interfax.

Pohjois-Koreaa perinteisesti tukenut Kiina tuomitsee kokeen jyrkästi. Kiinan ulkoministeriön mukaan kokeen tehdessään Pohjois-Korea ei ole lainkaan välittänyt kansainvälisen yhteisön laajamittaisesta vastustuksesta.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on luonnehtinut ydinkoetta erittäin valitettavaksi teoksi. Koe osoittaa sen mukaan piittaamattomuutta kansainvälisen yhteisön vaatimusten suhteen.

"Täydellinen menestys"

Pohjois-Korea kertoi aamupäivällä testanneensa vetypommia. Valtion television mukaan koe oli täydellinen menestys. Pohjois-Korean mukaan pommi voidaan ladata ohjuksen kärkeen.

Japanin ulkoministeri vahvisti aiemmin aamulla, että Pohjois-Korean aamuisessa järistyksessä oli Japanin arvion mukaan kyse ydinkokeesta. Pohjois-Koreassa havaittiin aamulla järistys, jonka voimakkuus Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen USGS:n mukaan oli 6,3.

Etelä-Korean sääviranomaisten mukaan järistyksen voimakkuus oli viisi tai kuusi kertaa suurempi kuin Pohjois-Korean viidennen ydinkokeen aiheuttama järistys.

Toukokuussa kerrottiin myös Pohjois-Korean ohjuskokeesta:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme