Mainos
Mainos

Etelä-Korea varma: Malesiassa surmattu Pohjois-Korean johtajan velipuoli

Etelä-Korea on vahvistanut olevansa varma, että malesialaisella lentokentällä surmattu mies oli Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin vanhempi velipuoli Kim Jong-nam. Murha tapahtui Malesian pääkaupungin Kuala Lumpurin lentokentällä maanantaina.

Malesian poliisi kertoi eilen, että Kim Chol -nimellä esiintynyt pohjoiskorealainen mies oli kuollut matkalla lentokentältä sairaalaan. Kim Jong-nam käytti myös tätä nimeä. Poliisin mukaan miehelle tehdään tänään ruumiinavaus kuolinsyyn selvittämiseksi.

Malesian poliisi on tutkinut tapahtumien kulkua muun lentokentän turvakameranauhoitteen avulla.

– Hän (Kim Chol) kertoi lähtöaulan virkailijalle, että joku oli tarttunut hänen kasvoihinsa takaapäin ja heittänyt hänen päälleen jotakin nestettä, tutkijaviranomainen Fadzil Ahmat kertoi paikallisen lehden mukaan.

– Mies pyysi apua, ja hänet vietiin heti lentokentän klinikalle. Tässä vaiheessa hänellä oli päänsärkyä, ja hän oli menettämässä tajuntansa.

Mies vietiin ambulanssilla sairaalaan, missä hänet julistettiin kuolleeksi.

Etelä-Korean media on aiemmin uutisoinut, että teosta epäillään kahta naista, jotka olisivat käyttäneet myrkkyneuloja. Tekijöiden epäillään median mukaan olleen Pohjois-Korean agentteja. Epäillyt pääsivät pakenemaan.

Seuraajasuosikki ajautui maanpakolaiseksi 

Kim Jong-nam, 45, oli Pohjois-Korean edellisen johtajan Kim Jong-ilin vanhin poika. Häntä pidettiin todennäköisenä vallanperijänä vielä 2000-luvun alussa. Hän joutui kuitenkin epäsuosioon yritettyään vuonna 2001 Japaniin väärennetyllä passilla. 

Kim Jong-nam on asunut sittemmin maanpaossa etupäässä Macaossa, joskin hänestä on havaintoja myös muualta Aasiasta. Hänen on kerrottu viettäneen playboy-elämää.

Pohjois-Koreaa on vuodesta 2011 johtanut Kim Jong-un. Velipuolen surmaaminen on nähty hänen tavakseen varmistaa selustansa, jottei tarjolle jäisi ketään vaihtoehtoja maan johtajaksi.

Kim Jong-nam olisi tiettävästi halunnut uudistuksia Pohjois-Koreaan. Hän muun muassa kertoi japanilaistoimittajille, että vastustaa nykyisenkaltaista hallitsijadynastiajärjestelmää.

Pohjois-Koreassa juhlitaan tänään veljesten edesmenneen isän syntymäpäivää. Kim Jong-namin kuolema ei ole päässyt uutisiin.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme