Mainos
Mainos

Etelä-Korean laivaturma: Mitä merellä oikein tapahtui?

Vieläkään ei tiedetä, mikä aiheutti pääosin opiskelijoita kuljettaneen laivan uppoamisen Etelä-Korean lounaisrannikolla. Lähes 300 ihmistä on edelleen kateissa.

Keskiviikkona aamuyöllä Suomen aikaa 475 ihmistä kuljettanut matkustajalaiva MV Sewol lähetti hätäsignaalin rannikkovartiostolle. Laiva oli kaatumassa kyljelleen ja alkoi upota.

Valtaosa matkustajista oli lukiolaisia matkalla Jejun turistisaarelle. Monet heistä lähettivät perheilleen tekstiviestejä, että laiva oli uppoamassa.

Pian hätäsignaalin jälkeen paikalliset tv-kanavat lähettivät kuvaa, jossa laiva vajosi pinnan alle samalla kun matkustajat pudottautuivat veteen laivan kannelta ja hyttien ikkunoista.

Laiva upposi muutamissa tunneissa. Pelastustehtävissä olleet lukuisat rannikkovartioston, armeijan ja muut alukset ovat toistaiseksi saaneet pelastettua noin 170 ihmistä.

Laivan uppoamispaikalla kiertää edelleen lukuisia aluksia ja sukeltajia etsimässä eloonjääneitä. Pelastajien tehtävä on vaikea, sillä alueella on kovia merivirtoja, ja näkyvyys mutaisessa vedessä on heikko.

Kapteeni: Olen pahoillani

Syy maan ehkä tuhoisimpaan laivaonnettomuuteen lähes 20 vuoteen on edelleen pimennossa.

Matkustajat ovat kertoneet tunteneensa törmäyksen ennen kuin laiva kallistui ja alkoi upota.

– Kuulimme kovan törmäysäänen ja laiva pysähtyi, yksi matkustajista kertoi paikalliselle YTN-uutiskanavalle.

Voimakas tömähdys voi viitata siihen, että laiva osui johonkin kovaan. Törmäykset voivat upottaa aluksia nopeasti, vaikka nämä olisivat kuinka voimakasrakenteisia.

Uponnut laiva on rakennettu Japanissa, joka on tunnettu laadukkaasta laivanvalmistuksesta.

Tietojen mukaan sääolosuhteet olivat turman sattuessa hyvät. 

Yli 900 matkustajalle rakennettu MV Sewol ei ollut lähellekään täynnä ja matkusti hyvin tunnettua reittiä rauhallisella merialueella. Laiva upposi noin 30 metrin syvyyteen.

Pelastunut laivan kapteeni Lee Joon Suk on CNN:n mukaan pyytänyt anteeksi tapahtunutta.

–En tiedä mitä sanoa, hän sanoi toimittajille.

Myös laivan omistanut yhtiö on esittänyt anteeksipyyntönsä.

Viranomaiset ovat kertoneet määrittävänsä onnettomuuden syyn sen jälkeen, kun pelastusoperaatio on saatu päätökseen.

Miten kauan on toivoa?

Toistaiseksi yhdeksän ihmisen on kerrottu kuolleen ja kymmenien loukkaantuneen. Lähes 300 on vielä kateissa.

Vaikka tilanne näyttää koko ajan epätoivoisemmalta, moni omainen toivoo, että laivassa olevista ilmataskuista saataisiin vielä pelastettua ihmisiä.

Useat matkustajien hyteistä sijaitsivat viisikerroksisen laivan neljännessä kerroksessa. Laivalla voi olla paikkoja, joissa on vielä hengitettävää ilmaa.

Pelastajat ovat muun muassa yrittäneet hakata laivan kylkeä ja ikkunoita saadakseen tietoa mahdollisista eloonjääneistä.

– Sukeltajien saaminen ilmataskupaikkoihin ja matkustajien tuominen pintaan on kuitenkin vaikea haaste, yksi pelastusviranomainen kertoi CNN:lle.

Matkustajille kuulutettua käskyä olla jättämättä laivaa on kritisoitu voimakkaasti. Toistaiseksi näyttää siltä, että laivasta mereen hypänneet ohjeiden vastustajat olivat niitä, jotka selvisivät.

Lähteet: BBC, Al Jazeera, CNN

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme