Mainos
Mainos

Etelä-Korean presidentti Park erotettiin korruptioskandaalin johdosta

Etelä-Korean presidentti Park Geun-hye on erotettu pysyvästi tehtävästään. Korruptioskandaaliin sekaantuneen Parkin erottamisesta päätti maan perustuslakituomioistuin perjantaina paikallista aikaa. 

Perustuslakituomioistuimen johtava tuomari Lee Jung-mi sanoi, että presidentin toimet ovat heikentäneet vakavasti lainsäädäntöä sekä vahingoittaneet demokratian henkeä. 

Etelä-Korean parlamentti päätti joulukuussa viedä presidentti Parkin valtakunnanoikeuteen. Park on ollut sen jälkeen hyllytettynä. Hänen erottamistaan on vaadittu viime viikkoina laajoissa mielenosoituksissa pääkaupunki Soulissa. 

Koska Parkin viraltapano nyt hyväksyttiin, Etelä-Koreassa on järjestettävä uudet presidentinvaalit 60 päivän kuluessa. 

Parkin on katsottu sekaantuneen laajaan korruptiovyyhteen, jossa lahjusten antamisesta epäillään monialayritys Samsungin perijää Lee Jae-yongia. Samsungin varapuheenjohtaja Leen epäillään maksaneen liki 40 miljoonan dollarin lahjukset nyt erotetun presidentin Park Geun-hyen luottohenkilölle. Samsung on sanonut, että kyse oli lahjoituksista hyväntekeväisyyteen, ei lahjuksista.  

Myös pidätettynä oleva Lee on kiistänyt syytteet. Häntä syytetään muun muassa lahjonnasta, korruptiosta ja perättömästä lausumasta.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme