Mainos
Mainos

Etelä-Ranskaan kaivataan muutosta – "Hallitus on mätä"

Eteläranskalaisen Fréjusin kaupungin rantabulevardi ammottaa tyhjyyttään. Kesäkahviloiden ikkunoiden eteen on rullattu talvikaudeksi luukut. Yksinäinen rouva syö eväitään puistonpenkillä.

Äkkiseltään Fréjusia ei erota uinuvasta naapurikunnasta Saint-Raphaëlista.  Kauniiden ranta-asuntojen rivi näyttää jatkuvan Välimeren rantaviivaa pitkin aina pitkälle Cannesiin saakka.

Fréjusin pinnan alla kuitenkin kytee. Toisin kuin naapurinsa, vuodesta 2014 lähtien Fréjus on ollut yksi niistä neljästätoista ranskalaisesta kaupungista, joita johtaa Front Nationaliin, eli Kansallisen rintamaan kuuluva pormestari.

– Minä arvostan nykyistä pormestaria. Hän pitää huolta meistä vanhoista ihmisistä, kuuntelee meitä, nimettömänä pysytellyt rouva kertoo Fréjusin vihannestorilla.

Mediassa on kyllä kerrottu pormestarin ja kaupungin moskeijan välisestä kiistasta. Kaupungin kirjastoonkaan ei kuulemma enää tilata valtakunnallisia sanomalehtiä, kuten Le Figaroa eikä Libérationia. Mutta se ei tunnu torilla hetkauttavan.

– Mitä tulee ulkomaalaisiin, se on totta, että heitä on paljon. Siinä mielessä heillä (Kansallisella rintamalla) on hyviä ideoita, torille tullut rouva Sabatier sanoo, vaikka sanookin itse äänestävänsä konservatiiveja. 

Ihmisiä kyllästyttää

Reilun vuoden takaisissa aluevaaleissa Front National kahmi Fréjusissa voittosaaliin. Onkin melko lailla selvää, että myös tulevissa presidentinvaaleissa suurin osa paikallisista äänestää puolueen ehdokasta, Marine le Peniä.

– Miksi Front National sitten saa Fréjusissä niin paljon ääniä?

– Koska ihmiset ovat kyllästyneitä. Heitä kyllästyttää, vastaa eläkeläisrouva, joka esittelee itsensä madame Dollyksi.

Dolly ei paljasta ketä äänestää, mutta sanoo olevansa nykytilaan hyvin pettynyt.

– Mikään ei enää toimi Ranskassa. Meihinkin, jotka olemme työskennelleet 40 vuotta,  kohdistuu asumisveroja, televisioveroja ja mitä vielä.

Luottamusta valtaapitäviin ei ole ollut omiaan lisäämään kohu konservatiivien presidenttiehdokkaan, Francois Fillonin ympärillä. Fillon oli pestannut vaimonsa parlamenttiavustajakseen ja maksanut  tälle valtion rahoista satoja tuhansia euroja palkkaa.

– Se oli todellinen katastrofi. Ihmiset, jotka vaikuttavat rehellisiltä, eivät olekaan. Se on vakavaa. Tämän jälkeen ei enää voi uskoa politiikkaan. Ei tässä enää tiedä ketä äänestää, toteaa ostoksille tullut herra De Franceschi.

Jotkut menevät vielä sitäkin pitemmälle, kuten silminnähden tuohtunut Dominique Dugard.

– En äänestä enää.  Se ei muuta yhtään mitään. Hallitus on mätä ja Ranskassa olemme kusessa.

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros käydään huhtikuussa.  Tuoreimpien kyselyiden toiselle kierrokselle pääsisivät Marine le Pen ja omaa En Marche -liikettään edustava Emmanuel Macron.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme