Mainos
Mainos

Etelämantereen otsoniaukko pienenemässä

Australialaiset tiedemiehet ovat toiveikkaita sen suhteen, että Etelämantereen yläpuolella oleva noin Kiinan kokoinen aukko otsonikerroksessa alkaisi kuroutua umpeen. Myönteinen kehitys on mahdollista kasvihuonepäästöjen kuten freonien ja halonien vähentymisestä ilmakehässä.

Tiedemiehet uskovat Etelämantereen otsoniaukkon alkavan supistua.

Teollisuusmaat sopivat 13 vuotta sitten Montrealissa freonien ja halonien käytön asteittaisesta vähentämisestä. Kehitysmaat sitoutuivat aloittamaan toimet viimeistään vuonna 2010. Montrealin kokous järjestettiin pian sen jälkeen kun Etelämantereen yllä oleva aukko otsonikerroksessa oli havaittu.

-Käyttöön otetut toimet näyttävät toimivan, sanoi ilmakehää tutkivat Paul Fraser australialaisen ABC-radioaseman haastattelussa tänään.

Fraserin mukaan Tasmaniassa olevalta tutkimusasemalta saadut tiedot vahvistavat, että ilmakehän freoni- ja halonipitoisuudet ovat vähentyneet alueella. Hän sanoi odottavansa vielä amerikkalaisia satelliittikuvia saadakseen varmistuksen olettamukselleen, että freonimäärän vähentyminen olisi johtanut otsoniaukon kutistumiseen. Todellista edistystä Fraser odottaa tapahtuvan sen jälkeen kun kaikki maapallon maat luopuvat freonien käytöstä vuonna 2010.
(STT-DPA)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme