Mainos
Mainos

Etiopiasta löytyi kofeiiniton kahvilajike

Kofeiinittomien pensaiden pavuista paahdetulle kahville ennustetaan erinomaista menekkiä maailmalla.

Hyvän makuisen, kofeiinittoman kahvilajin etsintä on ehkä ohi, sillä tiedemiehet kertovat löytäneensä Etiopiasta luonnossa kasvava kofeiinittoman kahvilajin.

Tavallinen kahvi voi nostaa verenpainetta, aiheuttaa rytmihäiriöitä ja häiritä nukkumista. Noin kymmenen prosenttia maailmassa juodusta kahvista on kofeiinitonta, mutta kofeiinin poistaminen kahvista vaikuttaa makuun, joten hyvän kofeiinittoman kahvilaadun menekki olisi taattu.

Pitkän etsiskelyn jälkeen professori Paulo Mazzafera Campinasin yliopistosta Brasiliasta kollegoineen löysi Etiopiasta kolme luonnostaan kofeiinitonta kahvipensasta. Kofeiinin puuttuminen johtuu ilmeisesti entsyymitoiminnan virheistä. Löydetyt kahvipensaat ovat kongonkahvia (Coffea canephora), joka on heikkoaromisempi ja huonommin tuottava lajike kuin maailman suosituin arabiankahvi (Coffea arabica). Mazzafera on kuitenkin toiveikas ja uskoo, että kofeiinittomat kahvipensaat voidaan risteyttää arabiankahvin kanssa.

Tutkijaryhmä ei kuitenkaan vielä ole päässyt maistamaan kofeiinittomien pensaiden pavuista paahdettua kahvia.

(MTV3-STT-DPA)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme