Mainos
Mainos

Eturauhassyövän kartoituksesta enemmän haittaa kuin hyötyä?

Eturauhassyövän kartoitus ei näytä vähentävän kuolleisuutta.

Eturauhassyöpää ei kannata etsiä ilman painavaa syytä. Amerikkalaistutkimuksen mukaan säännöllisillä seulonnoilla havaitaan kyllä enemmän syöpätapauksia, mutta kuolleisuus tautiin pysyy samana.

Tutkijoiden mukaan monet rutiiniseulonnoissa havaituista syövistä eivät olisi koskaan vaikuttaneet miesten terveyteen. Tietoisuus syövästä ja siihen annettu hoito sen sijaan monesti aiheuttaa kielteisiä vaikutuksia, kuten impotenssia tai virtsankarkailua.

Uudet tiedot ovat tulosta jatkotutkimuksesta, jossa seurattiin 76 000:ta amerikkalaismiestä. Osalle heistä tehtiin syöpää kartoittavia tutkimuksia (mm. PSA-virtsakoe) vuosittain, osalle vain, jos lääkäri suositti koetta normaalissa terveystarkastuksessa.

Tutkitut olivat 55-74-vuotiaita. Tutkijoiden mukaan seulonnoista todennäköisesti hyötyisivät tätä nuoremmat miehet, joilla on taustansa vuoksi riski sairastua eturauhassyöpään.

Tutkimuksen tulokset on julkaistu Journal of National Cancer Institute -lehdessä.

Tutkijat eivät kartoittaisi eturauhasyöpää ilman syytä.

Laajan amerikkalaistutkimuksen mukaan eturauhassyöpää ei kannata etsiä kokeilla ilman painavaa syytä. Säännöllisillä seulonnoilla havaitaan kyllä enemmän syöpätapauksia, mutta kuolleisuus tautiin pysyy osapuilleen samana.

Tutkijoiden mukaan monet seulonnoissa havaituista syövistä eivät olisi koskaan vaikuttaneet miesten terveyteen tai uhanneet heidän henkeään. Tietoisuus syövästä ja siihen annettu hoito sen sijaan monesti aiheuttaa kielteisiä vaikutuksia, tutkijat huomauttavat.

(MTV3 - STT - AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme