Mainos
Mainos

Etyjin tehtävät sikin sokin uutisoinnissakin

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj on ollut Ukrainan kriisin yhteydessä paljon esillä. Etyj on nimenä hyvin tuttu, mutta silti sen toiminnasta tiedetään yllättävän vähän. Järjestön vierailuryhmä ja tarkkailuryhmät menevät monelta sekaisin.

Etyjin vierailuryhmä

Ukrainassa on tällä hetkellä Etyj:n vierailuryhmä, ei sotilastarkkailijaryhmä niin kuin välillä virheellisesti kerrotaan. Vierailuryhmän lähettäminen perustuu aina isäntämaan kutsuun.

– Jokainen Etyj-maa voi kutsua muut Etyj-maat vierailemaan. Se on muutaman päivän vierailu, joka toteutetaan isäntämaan järjestämän ohjelman puitteissa. Se ei ole sotilastarkkailu, ulkoministeriön   apulaisosastopäällikkö Timo Kantola korostaa.

Tästä vierailuryhmästä on kysymys, kun puhutaan Etyjin ryhmästä, jonka pääsy Krimille on estetty.

Ukrainassa paraikaa olevassa vierailuryhmässä on 54 sotilasta ja 29 siviiliä. Miten ryhmän jäsenet valikoituvat?

– Isäntävaltion kutsun jälkeen jokainen Etyj-maa on oikeutettu lähettämään siihen edustajansa. Ryhmää ei valita mitenkään. Jäsenmaat lähettävät normaalikäytännön mukaan 1–2 henkilöä, Kantola selittää.

Suomesta Ukrainassa on mukana kaksi upseeria. 

Tarkkailumissio tavoitteena

Kantolan mukaan Etyj neuvottelee paraikaa Ukrainaan perustettavasta tarkkailumissiosta, mutta sellaisesta ei ole vielä päästy yhteisymmärrykseen. Järjestön haasteena onkin sen periaate, jonka mukaan päätösten pitää olla yksimielisiä.

– Tarkkailumissio on laajempi tehtäviltään kuin sotilastarkkailu. Siihen sisältyvät myös Ukrainan väestöryhmien väliset suhteet ja oikeusvaltionäkökulma. Ehdotus on pöydällä ja keskustelua siitä jatketaan, Kantola kertoo.

Etyjillä on tällä hetkellä käynnissä 15 erilaista kenttämissiota.

– Jokaisella on oma tehtävä ja omat reunaehdot. Niitä on pieniä ja suuria. Suurin on tällä hetkellä Kosovossa.

Vaalitarkkailu erillinen tehtävä

Etyjin vaalitarkkailutoiminta on oma aivan erillinen tehtävä, joka ei liity järjestön tarkkailumissioon.

Etyjillä on omat järjestelyt, jonka mukaisesti vaalitarkkailut tehdään. Järjestelyistä ja henkilövalinnoista vastaa Etyjin alainen Demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimisto ODIHR.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme