Mainos
Mainos

EU-budjetin päälinjoista sopu

EU-johtajat ovat vihdoin päässeet sopuun monivuotisen budjetin päälinjoista. Koko sovun uskotaan löytyvän tämän päivän aikana.

EU-presidentti Herman Van Rompuy sai koko yön jatkuneiden neuvotteluiden päätteeksi jätettyä oman ehdotuksensa rahoitusraamiksi.

Sen kokonaissumma seitsemälle vuodelle on noin 960 miljardia euroa, kuten kokouksen lähetessä uumoiltiin. Van Rompuyn edellistä, marraskuussa laatimaa ehdotusta on leikattu yli 10 miljardilla.

Neuvottelut Brysselissä pääsivät alkamaan eilen illalla puoli kymmeneltä Suomen aikaa viisi tuntia aikataulustaan myöhässä, sillä EU:n presidentti Van Rompuy oli tehnyt tunnusteluja suurten jäsenmaiden, Saksan, Ranskan, Britannian, Italian ja Espanjan johtajien kanssa.

Yön aikana neuvottelut ovat olleet tauolla useita kertoja ja toiveet välillä hyvin matalalla. Marraskuussa neuvottelut katkaistiin tuloksettomina.

Suurimmat erimielisyydet ovat ilmenneet Britannian pääministerin David Cameronin ja Ranskan presidentin Francois Hollanden välillä, jotka tiettävästi ovat ottaneet rajusti yhteen.

Ranska haluaisi paisuttaa EU:n budjettia, kun taas Britannia haluaisi siihen suuria leikkauksia. Saksa, joka myös haluaa leikkauksia, on näiden kahden välissä. Myös Suomi haluaa budjettileikkauksia. Van Rompuyin ehdotus EU:n seitsemän vuoden budjetiksi on 960 miljardia euroa, eli noin 1 prosentti EU:n bruttokansantuotteesta.

Uusi yksityiskohtainen kompromissiehdotus tuli lopulta pöytään kello kuuden maissa Brysselin aikaa ja EU-johtajat jatkavat parhaillaan neuvotteluja sen pohjalta.

(MTV3 – STT)

Katso Helena Petäistön raportti Brysselistä:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme