Mainos
Mainos

EU-diplomaatit: Britannia ei välttämättä aloita eroprosessia ikinä

Britannia ei välttämättä koskaan aloita eroprosessia EU:sta, epäilee joukko EU-diplomaatteja uutistoimisto AFP:lle.

Diplomaattilähteiden mukaan on mahdollista, että EU-eroa puoltavasta kansanäänestystuloksesta huolimatta Britannia ei koskaan jätä eropyyntöään.

EU:n säädösten mukaan Britannian on jätettävä eroilmoitus, ennen kuin neuvottelut eron ehdoista voidaan aloittaa. Eroilmoituksen jälkeen Britannialla on kaksi vuotta aikaa neuvotella eronsa ehdoista.

EU-lähteiden mukaan ei ole odotettavissa, että Britannian väistyvä pääministeri David Cameron tekisi virallista eroilmoitusta vielä huomenna EU-huippukokouksessa. Cameron on sanonut eroavansa lokakuuhun mennessä. Hän on ilmoittanut, että eroneuvottelut saa aloittaa ja hoitaa hänen seuraajansa.

Ilmoitus ehkä jouluun mennessä

EU:ssa on arvioitu, että Britannian eroilmoitus saataisiin jouluun mennessä. 

– Haluamme Britannian ilmoittavan erostaan nyt, jotta asiaan saadaan selvyyttä. Koska emme voi pakottaa heitä toimimaan, henkilökohtainen arvioni on, että he ottavat aikansa, nimettömänä kommentoinut diplomaattilähde sanoo AFP:lle.

– En myöskään pidä mahdottomana, että he eivät tee sitä koskaan.

STT:lle eilen puhunut huippukokousta valmisteleva lähde puolestaan sanoi, että EU:ssa oletetaan Britannian hallituksen kunnioittavan kansanäänestystulosta eli aloittavan eroprosessin.

– Se on ainoa oletus, jonka pohjalta työskentelemme.

Britit innostuneet lähettämään postia

Diplomaattien mukaan EU on saanut tuhansia sähköposteja briteiltä, jotka kertovat olevansa pettyneitä äänestystulokseen.

Lähteiden mukaan lähettäjien joukossa on katumapäälle tulleita EU-eron puolesta äänestäneitä. 

– Olemme saaneet Britanniasta vihapostia vuosikymmenen, mutta nyt ensikertaa hukumme rakkauskirjeisiin, diplomaatit sanovat AFP:lle.

Skotlanti pohtii veto-oikeuden käyttöä 

Mahdollisuutta peruutusvaihteen käyttöön on pohdittu myös Skotlannissa. Skotlannin itsenäisyyspuolueen johtajan Nicola Sturgeonin mukaan Skotlannin parlamentti voi yrittää käyttää asiassa veto-oikeuttaan. Ajatuksen juridinen pohja on kuitenkin kyseenalaistettu. 

Skotlantilaiset äänestivät selvästi unionissa pysymisen puolesta. Alueella harkitaankin nyt uuden itsenäisyysäänestyksen järjestämistä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme