Mainos
Mainos

EU haluaa rajoittaa konfliktimineraalien käyttöä

Euroopan unioni käsittelee alkavalla viikolla niin sanottujen konfliktimineraalien käytön rajoittamista unionin alueella.  

Euroopan parlamentti äänestää lakiluonnoksesta, joka velvoittaisi unionin sulattamot ja jalostamot käyttämään vastuullisesti tuotettuja mineraaleja.

Lakiluonnos koskee tinaa, tantaalia, volframia sekä kultaa. Jos lakiluonnos hyväksyttäisiin sellaisenaan, se vaikuttaisi 20:een malmia ja mineraaleja käsittelevään laitokseen Euroopassa.   

Konfliktimineraaleilla tarkoitetaan mineraaleja, jotka on louhittu sota-alueilta tai alueilta, joissa mineraaleista saaduilla tuotoilla rahoitetaan aseellisia ryhmiä ja taisteluja. Mineraaleja käytetään muun muassa elektroniikassa kuten tietokoneissa ja kännyköissä.  

Tällä hetkellä Euroopan parlamentissa kiistellään siitä, onko nyt esitetty luonnos konfliktimineraalien käytön rajoittamisesta riittävä. Parlamentin vasemmistoryhmät ajavat luonnokseen lisäyksiä, jotka ulottaisivat rajoitukset koskemaan koko mineraalien toimitusketjua parinkymmenen eurooppalaislaitoksen lisäksi.  

Lakiluonnos on jo saanut Euroopan parlamentin kansainvälisen kaupan valiokunnan hyväksynnän. Euroopan parlamentti keskustelee aiheesta tiistaina ja äänestää keskiviikkona.  

Yhdysvalloissa säädettiin jo viisi vuotta sitten laki, joka velvoittaa yhdysvaltalaisyritykset ilmoittamaan, mikäli ne käyttävät Kongon demokraattisesta tasavallasta tai sen naapurimaista tulevia metalleja. Yhdysvaltojen päätös aloitti keskustelun konfliktimineraalien rajoittamisesta myös EU:ssa.  

  

  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme