Mainos
Mainos

EU hätäkokoukseen "Epätoivon meren" tragedian vuoksi

Viikonlopun karmaiseva murhenäytelmä Välimerellä on saanut EU:n viimein ryhtymään toimiin, jotta YK:n pääsihteerin Epätoivon mereksi ristimään vetiseen hautaan ei jatkuvasti hukkuisi satoja ihmisiä.

Maltan viranomaiset kertoivat, että Välimerellä saattoi kuolla lauantaiyönä yli 900 Eurooppaan pyrkinyttä, kun aiemmin on puhuttu 700 kuolleesta.  

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk oonkin kutsunut EU-johtajat ylimääräiseen hätäkokoukseen torstaiksi.

Kokouksessa käsitellään kymmenkohtaista suunnitelmaa, jolla EU pyrkii hillitsemään pakolaisten määrää.  

Listalla ovat muun muassa nykyisen Triton-valvontaoperaation tuntuva vahvistaminen, ihmissalakuljettajien alusten tuhoaminen ja yhteistyön tehostaminen sisällissodan kappaleiksi repimän Libyan kanssa.  

Kuin uusien toimien tarpeellisuutta alleviivaten Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM ilmoitti tänään saaneensa puhelinsoiton Välimerellä olevalta alukselta, jossa soittaja väitti olevan noin 300 ihmistä. Aluksella oli myös parisenkymmentä kuollutta, ja se oli soittajan mukaan uppoamassa.  

IOM:n edustaja muistutti kuitenkin, että maahanpyrkijät usein soittavat heti merelle päästyään varmistaakseen pääsyn turvaan. Italian rannikkovartiostolla ei heti ollut mahdollisuutta lähteä tarkistamaan tilannetta.  


"Surkeat olot ajavat liikkeelle"  

  
Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) on sitä mieltä, että EU:n ohjelmaluonnos koostui lähinnä poliisitoimista. Tuomiojan mukaan Pohjoismaat korostivat EU:n ministerikokouksessa sitä, että jotain tulisi tehdä olosuhteille, jotka ajavat ihmisiä pakolaisiksi Välimerelle.  

-Perussyythän ovat olosuhteissa, jotka ajavat ihmisiä liikkeelle. Absoluuttinen köyhyys, räikeät ihmisoikeusloukkaukset, jatkuvat konfliktit ja niin edelleen. Kun näihin päästään käsiksi, pystytään sitä virtaa patoamaan, Tuomioja sanoi kokouksen jälkeen.  

Ulkoministerin mukaan kokouksessa oltiin varsin yksimielisiä siitä, että ongelmaa ei voi sälyttää yksin "etulinjan" maiden, kuten Italian, Maltan ja Kreikan harteille. 

Myös pääministeri Alexander Stubb (kok.) on ilmaissut osanottonsa onnettomuudesta. Stubb sanoi, että kyseessä on paitsi valtava inhimillinen tragedia, myös valtava haaste Euroopalle.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme