Mainos
Mainos

EU: Irakille itsemääräämisoikeus

Euroopan unioni vaatii Irakin itsemääräämisoikeuden palauttamista, mutta jäsenmaat eivät ole päässeet sopuun tavoiteltavasta aikataulusta.

Bagdad

Euroopan unioni on yksimielinen siitä, että Irakiin on palautettava itsemääräämisoikeus. Aikataulusta EU tyytyi toistaiseksi toteamaan, että päätös poliittisen vastuun siirtämisestä irakilaisille on tehtävä "realistisessa ajassa".

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan kanta hyväksyttiin yksimielisesti juuri siksi, että tarkkaa aikataulua ei asetettu.

Ranskan presidentti Jacques Chirac on vaatinut, että valta olisi palautettava irakilaisille yhdeksän kuukauden kuluessa. Britannia sen sijaan haluaa Yhdysvaltain johtaman miehityshallinnon jatkavan niin pitkään kuin mahdollista.

Ulkosuhteista vastaava EU-komissaari Chris Patten kertoi ministereille vierailustaan Bagdadissa.
- Pattenin käsitys alueen turvallisuudesta ei ollut kovin rohkaiseva, Tuomioja toteaa.

EU:n komissio valmistelee parhaillaan unionin panosta Irakin rahoituskonferenssia varten. Se on koolla Madridissa 23.-24. lokakuuta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme