Mainos
Mainos

EU ja Afrikka huippukokoukseen – kivenä kengässä homokysymys

Seksuaalivähemmistöjenoikeuksien odotetaan nousevan esille tänään alkavassa EU:n ja Afrikan huippukokouksessa Brysselissä.

Homoseksuaalisuus on laitonta eri arvioiden mukaan 36 Afrikan maassa. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan homoseksuaalisuudesta voi saada kuolemantuomion Mauritaniassa, Sudanissa, Pohjois-Nigeriassa sekä Etelä-Somaliassa.

– Homoseksuaalien vastustaminen on nouseva trendi Afrikassa, sanoo Suomen Sambian suurlähettiläs Pertti Anttinen.

Suomen pitkäaikaisessa kehitysavun kumppanuusmaassa Sambiassa on parhaillaan käynnissä oikeudenkäynti, joka liittyy homoseksuaaliseen kanssakäymiseen. Toinen samanlainen oikeudenkäynti on alkamassa. Ankarin rangaistus on 14 vuotta vankeutta.

Anttisen mukaan Sambiassa homokysymys on politisoitunut taannoisen perustuslakiuudistuksen ja hallituksen vaihtumisen jälkeen. Aiemmin oppositiossa istunut Patriotic Front -puolue on hallitukseen päästyään muuttunut konservatiivisemmaksi.

– Homovastaisuuden nousu voi olla myös Afrikan maiden uhittelua länsimaille. Vallalla on käsitys, jonka mukaan länsimaalaiset ovat tuoneet homoseksuaalisuuden Afrikkaan.

Anttinen arvioi, että seksuaalivähemmistöjen asema voi jatkossa nousta yhä useammin kiistakysymykseksi EU:n ja Afrikan suhteissa. 

Suomi suhtautuu maltillisesti

Sunnuntain jumalanpalveluksessa lusakalaisessa helluntaiseurakunnassa paikallinen pastori saarnaa homorakkauden luonnonvastaisuudesta. Muutama kymmenpäinen kuuntelijajoukko nyökyttelee hyväksyvästi. Homous on kielletty raamatussa. Sitä ei voi hyväksyä syvästi kristityssä maassa.

Etelä-Sambiassa, Livingstonessa, paikallisen yhteisöradion toimittaja toteaa, että radio-ohjelmissa homoseksuaalisuus on kielletty aihe.

– Koska olemme katolisen järjestön rahoittama radio-asema, emme puhu esimerkiksi kondomeista ja homoja koskevat asiat ovat tabu, kertoo Radio Mosi-O-Tunyan toimittaja Fennovia Matakala.

– Kerran kuitenkin keskustelimme ohjelmassamme siitä, pitäisikö homosuhteet laillistaa Sambiassa. Yhteisöradiomme kuuntelijat eivät kannattaneet sitä.

Yleinen vaikeneminen Sambiassa eri tarkoita kuitenkaan sitä, ettei toisinajattelua olisi. Seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta puhuva sambialaisaktivisti Paul Kasonkomona joutui syytettyjen penkille, mutta sai vapauttavan tuomion alemmassa oikeusasteessa.

Harva kuitenkaan uskaltaa puhua julkisesti homoseksuaalien ihmisoikeuksista, vaikka sympatiaa löytyisikin. Tämä on tullut esille avunantajamaiden kahdenvälisissä keskusteluissa poliitikkojen, kansalaisjärjestöjen ja kirkkojen kanssa.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet kuuluvat Suomen kansainväliseen ihmisoikeuspolitiikkaan. Toistaiseksi Suomi ei kuitenkaan lähde Norjan ja Tanskan linjalle, jossa kehitysapu Tansaniaan lopetettiin homojen ihmisoikeusloukkauksien vuoksi. Kehitysministeri Pekka Haaviston mukaan Suomen tulee säilyttää keskusteluyhteys, sillä sen menettäminen ei ainakaan helpottaisi vainottujen tilannetta.

EU-maiden ja yli viidenkymmenen Afrikan maan johtajat kokoontuvat tänään ja huomenna Brysselissä. Suomea edustaa pääministeri Jyrki Katainen. Kokouksen teemoina ovat rauha ja turvallisuus, hyvinvointi sekä ihmiset.

Toimittaja vieraili Sambiassa maaliskuun lopussa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme