Mainos

EU ja Tshekin presidentti sopuun

EU:lla on jälleen toiveita saada EU:ta uudistava Lissabonin sopimus pian voimaan. EU-huippukokous sopi, että Tshekki saa haluamansa poikkeuksen Lissabonin sopimukseen kuuluvaan Perusoikeuskirjaan Puolan ja Britannian tapaan.

Tshekin presidentti katsoo, etta tämä viime hetken toimi tarvitaan varmistamaan, että maasta toisen maailmansodan yhteydessä karkotetut saksalaiset eivät voi vaatia omaisuuttaan takaisin. Muutos ei vaadi uutta ratifiointikierrosta EU-maissa.

Tshekin perustuslakituomioistuimen odotetaan toteavan tiistaina, että Lissabonin sopimus ei ole ristiriidassa maan omien lakien kanssa. Presidentti Klaus on luvannut sen jälkeen allekirjoittaa sopimuksen.

Sen jälkeen EU:lle nimitetään presidentti ja ulkoministeri "pikavauhtia".

Kiista ilmastopaketista jatkuu

Muu maailma odottaa EU:n ilmoittavan miten suuren avustuksen se on valmis antamaan kehitysmaille ilmastotalkoissa. Summasta on vaikea päästä sopuun, silla useimmat uudet Itä- ja Keski-Euroopan maat eivät ole halukkaita antamaan tukea etenkään vallitsevassa kurjassa taloustilanteessa. Toisaalta niiltä odotetaan vuosittain vain summaa, joka vastaa noin prosenttia niiden itsensä EU:lta saamasta rahasta.

- Suomi katsoo, että tilanne on sellainen, että kansainvälisiin neuvotteluihin saadaan vauhtia, kun annetaan panos tähän kehitysmaille tärkeimmälle asialla, totesi pääministeri Matti Vanhanen yöllä pitämässään lehdistötilaisuudessa.

Vanhanen huomautti, että neuvottelumandaatti olisi syytä saada valmiiksi siitäkin syystä, että EU:lla on pian huippukokous Yhdysvaltain kanssa.

Vaikka kehitysmaiden saamasta summasta löytyisi sopu, on vielä päästävä yhteisymmärrykseen siitä, onko EU:n neuvottelutaktisesti viisasta julkistaa sitä ennen joulukuuta ja Kööpenhaminan kokousta.

Enemmistö maista - Suomi mukaan lukien - katsoo nyt, että luku tulisi kertoa. Sen uskotaan olevan ainoa keino saada vauhtia paikalleen jysähtäneisiin neuvotteluihin maailmanlaajuisella tasolla.

(MTV3)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot