Mainos
Mainos

EU julkaisi pakotenimilistansa – mukana Arkadi Rotenberg

EU on julkaissut Venäjän-vastaisen pakotelistan, jolla on kahdeksan henkilöä ja kolme yritystä.  

Mukana on muun muassa Putinin lähipiiriin kuuluva Arkadi Rotenberg, jota kohtaan Yhdysvallat on jo aiemmin määrännyt pakotteita. Hän ei ole Suomen kansalainen, mutta hänen veljensä Boris Rotenberg on.  

Rotenbergin perhe omistaa yhdessä Gennadi Timtshenkon kanssa Arena Events Oy:n, joka osti Helsingin areenan kesällä 2013. Lokakuussa 2013 tiedotettiin, että areenayhtiö on hankkinut 49 prosentin omistusosuuden Jokereista. Jokereiden pääomistaja Hjallis Harkimo ei illalla vastannut STT:n soittopyyntöön.  

Yhdysvallat on määrännyt pakotteita myös Timtshenkolle ja Boris Rotenbergille.  

Rotenbergin omistamat yhtiöt saivat Venäjältä tunnustusta Sotshin olympiakisojen järjestelyistä, EU toteaa. Venäläispäättäjät ovat suosineet häntä muissakin toimissa.  

Listalla on myös muita presidentti Vladimir Putinin tuttavia ja Ukrainan separatistijohtoa. Rotenbergin lisäksi listalla on Alexey Gromov, Oksana Tshigrina, Boris Litvinov, Sergei Abisov, Konstantin Malofeev, Yuriy Kovaltshuk ja Nikolai Shamalov.  

Gromov on Putinin apulaiskansliapäällikkö, joka EU:n mukaan on vastuussa Venäjän median käyttämisestä Ukrainan separatistien suosimisessa.  

Tshigrina on niin sanotun Luhanskin kansantasavallan tiedottaja. Litvinov on viime viikosta lähtien toiminut "Luhanskin kansantasavallan" neuvoston puheenjohtajana.  

Abisov on Putinin nimityksestä "Krimin tasavallan sisäministeri". Malofeevillä on läheisiä yhteyksiä Itä-Ukrainan ja Krimin separatisteihin.  

Mukana pankki ja asevalmistaja  

Kovaltshuk ja Shamalov kuuluvat molemmat Putinin lähipiiriin. Kovaltshuk on Bank Rossijan suurin omistaja. Se on avannut osastoja muun muassa Krimille. Shamalov on Bank Rossijan toiseksi suurin omistaja.  

Listalla on myös Russian National Commercial Bank, lentoyritys Dobrolet sekä Venäjän valtion omistama yhtiö Almaz-Antey, joka valmistaa muun muassa aseita Venäjän armeijan käyttöön.  

Russian National Commercial Bank on Krimin Venäjään liittämisen jälkeen alkanut toimia alueella, ja siitä on tullut niin sanotun "Krimin tasavallan" omistama.  

Dobrolet on Krimin liittämisen jälkeen lentänyt lentoja moskovan ja Simferopolin välillä, mikä EU:n mukaan kalvaa Ukrainan suvereniteettiä.  

EU:n mukaan Venäjä on tarjonnut separatisteille asekalustoa Itä-Ukrainassa ja siten epävakauttanut tilannetta. Aseita on käytetty esimerkiksi koneiden alas ampumiseen. Valtion omistamana yhtiönä Almaz-Antey on näin osaltaan ollut epävakauttamassa tilannetta.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme