Mainos
Mainos

EU julkisti vapaakauppaneuvotteluiden asialistansa

Euroopan unioni on julkistanut asialistansa Yhdysvaltain kanssa käytävissä vapaakauppaneuvotteluissa.

18-sivuisessa paperissa listataan asiat, mitä EU kauppasopimukselta tavoittelee ja toisaalta mitä unioni ei halua siihen sisältyvän. Suojeltaviin aloihin kuuluvat muun muassa audiovisuaaliset alat. Toisaalta unioni haluaa Yhdysvaltain julkisten urakkatarjousten olevan tarjolla myös EU-maiden yrityksille.

Listan julkistamisella EU haluaa tyynnyttää neuvotteluita kohtaan esitettyä kritiikkiä.  

Yksi kritiikin kohde on ollut läpinäkyvyyden puute. Ympäristö- ja kuluttajajärjestöt ovat myös sanoneet vapaakauppasopimuksen edistävän suuryritysten etuja ruoka- ja maatalousstandardien kustannuksella.   

Huomiota ovat keränneet suunnitelmat sisällyttää sopimukseen kohta investointisuojasta. Tämä antaisi yrityksille mahdollisuuden haastaa valtioita välimiesmenettelyyn.  

Lauseketta on kritisoitu muun muassa Saksan suulla siitä, että se antaisi ylikansallisille yrityksille liikaa valtaa ja heikentäisi työ-, ympäristö- ja ruokaturvallisuuslakeja.  

Nyt julkaistussa asialistassa tuo kohta on mukana.  

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot