Mainos
Mainos

EU julkisti vapaakauppaneuvotteluiden asialistansa

Euroopan unioni on julkistanut asialistansa Yhdysvaltain kanssa käytävissä vapaakauppaneuvotteluissa.

18-sivuisessa paperissa listataan asiat, mitä EU kauppasopimukselta tavoittelee ja toisaalta mitä unioni ei halua siihen sisältyvän. Suojeltaviin aloihin kuuluvat muun muassa audiovisuaaliset alat. Toisaalta unioni haluaa Yhdysvaltain julkisten urakkatarjousten olevan tarjolla myös EU-maiden yrityksille.

Listan julkistamisella EU haluaa tyynnyttää neuvotteluita kohtaan esitettyä kritiikkiä.  

Yksi kritiikin kohde on ollut läpinäkyvyyden puute. Ympäristö- ja kuluttajajärjestöt ovat myös sanoneet vapaakauppasopimuksen edistävän suuryritysten etuja ruoka- ja maatalousstandardien kustannuksella.   

Huomiota ovat keränneet suunnitelmat sisällyttää sopimukseen kohta investointisuojasta. Tämä antaisi yrityksille mahdollisuuden haastaa valtioita välimiesmenettelyyn.  

Lauseketta on kritisoitu muun muassa Saksan suulla siitä, että se antaisi ylikansallisille yrityksille liikaa valtaa ja heikentäisi työ-, ympäristö- ja ruokaturvallisuuslakeja.  

Nyt julkaistussa asialistassa tuo kohta on mukana.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme