Mainos
Mainos

EU kieltää t-luupihvit

T-luupihvien myynti loppuu koko EU:n alueella huhtikuun alussa. Kyseessä on uusin toimi hullun lehmän tautia eli BSE:tä vastaan.

T-luupihvit kieltoon

Asiasta päätti EU:n pysyvä eläinlääkintäkomitea eilen illalla äänestyksen jälkeen. Seurauksena t-luupihvit häviävät myös Suomen lihatiskeiltä. Päätöksen mukaan ihmisruuaksi teurastettavan, yli 12 kuukauden ikäisen naudan lihasta on poistettava selkäranka. Päätöksen taustalla on huoli siitä, että naudan selkärankaosassa voi piillä BSE-tartuntavaara.

Päätös koskee myös Suomea, jolla muuten on joitakin poikkeuksia mitä tulee hullun lehmän taudin vastaisiin toimiin. Suomessa teurastettavat lehmät ovat tavallisesti yli 15 kuukauden ikäisiä. T-luupihveissä on mukana naudan selkärankaosaa.

Jatkossa jäsenmaat voivat itse päättää, irrotetaanko selkäranka teurastamoissa, leikkaamoissa vai kaupoissa. Teurastamoille selkärangan poistaminen on teknisesti hankala toimenpide.

Suomen edustaja eläinlääkintäkomiteassa, ylijohtaja Jaana Husu-Kallio maa- ja metsätalousministeriöstä, pidättäytyi äänestyksestä samoin kuin Hollannin ja Irlannin edustajat. Ruotsi ja Kreikka äänestivät esitystä vastaan.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme