Mainos
Mainos

EU-kokous alkoi protektionismin varjossa

Kokouksen asialistalla ovat muun muassa talouskasvuun ja työllisyyteen liittyvät kysymykset. Ensimmäinen päivä on kuitenkin mennyt talouden suojaamisesta kiistellen.

EU-maiden johtajat kokoontuivat tänään huippukokoukseen Brysseliin. Huippukokous on alkanut kiistelyllä protektionismista. Taustalla on esimerkiksi Ranskan hallituksen viime aikoina ajama "taloudellisen isänmaallisuuden" käsite.

Sen varjolla maa haluaa suojata tärkeiksi katsomiaan aloja ulkomaisilta ostajilta. Tämä sotii pahoin EU:n sisämarkkinoiden henkeä vastaan.

Ranskan lisäksi myös Espanja, Puola ja Luxemburg ovat yrittäneet varjella kotimaisia yhtiöitään. Markkinahenkisempiä jäsenmaita tämä on ärsyttänyt pahoin, sillä EU:n sisämarkkinoilla kansallisia rajoja pitäisi nimenomaan purkaa, ei puolustaa.

Myös Suomea kokouksessa edustava pääministeri Matti Vanhanen sanoi olevansa huolestunut protektionismin voimistumisesta.

-Minä uskon vahvasti vapaaseen kilpailuun, Vanhanen painotti Brysselissä.

Kaksipäiväisen huippukokouksen asialistalla on lähinnä talous-, työllisyys- ja energiakysymyksiä. Lisäksi päämiehet keskustelevat muun muassa palvelujen vapauttamisesta.

Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Matti Vanhasen lisäksi valtiovarainministeri Eero Heinäluoma. Ulkoministeri Erkki Tuomioja jää kokouksesta pois sairastumisen vuoksi.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme