Mainos
Mainos

EU-kokous hakee yhteistä kantaa Venäjään

EU-maiden johtajat pohtivat tänään Venäjä-suhteita ylimääräisessä huippukokouksessa Brysselissä.

Puheenjohtajamaa Ranska on kutsunut kokouksen koolle Georgian kriisin vuoksi. Tarkoitus on arvioida, miten Venäjään tulisi uudessa tilanteessa suhtautua ja miten Georgiaa voitaisiin tukea.

EU-maat eivät kuitenkaan ennakkotietojen mukaan kaavaile kokouksessa pakotteita Venäjälle.

Johtajat puhelimessa

Ranskan ja Venäjän presidentit ovat käyneet vielä viime hetken neuvotteluita ennen EU-huippukokousta. Nicolas Sarkozy ja Dmitri Medvedev puhuivat eilen puhelimessa muun muassa kiistanalaisista puskurivyöhykkeistä Abhasian ja Etelä-Ossetian rajoilla.

Keskusteluita käytiin myös sotilastarkkailijoiden määrän lisäämisestä. Etyjin tavoitteena on nostaa tarkkailijoiden määrä nykyisestä noin kahdestakymmenestä sataan.

Suomen edustus epäselvä

Suomen edustus kokoussalissa on ollut viime metreille asti hieman epäselvä. Joka maalla on pöydässä kaksi paikkaa, mutta kokoukseen matkaavat silti sekä pääministeri Matti Vanhanen, presidentti Tarja Halonen että ulkoministeri Alexander Stubb.

Heistä Vanhanen istuu salissa varmasti koko ajan. Halonen ohittaa lähtökohtaisesti Stubbin, mutta on mahdollista, että vuoroa jotenkin vaihdetaan kokouksen aikana. Stubb on ollut Etyjin puheenjohtajana paljon esillä Georgian kriisin aikana.

"Venäjää ei kannata suututtaa"

Toimittaja Anne Sjöholm seuraa huippukokousta paikanpäällä Brysselissä. Hänkin on varma, että mitään sanktioita Venäjälle ei olla asettamassa. Hänen mukaansa nyt keskustellaan ennen kaikkea siitä, minkälaisiin sanamuotoihin EU yhtenäisenä sitoutuu. Yhtenä kysymyksenä nousee Sjöholmin arvion mukaan myös se, vaikeutuvatko unionin ja Venäjän kumppanuusneuvottelut.

Ainoana konkreettisena asiana kokouksesta odotetaan EU:n erittäin suurta tukea Georgialle. Puhutaan tuesta jälleenrakennukseen, tarkkailijoista ja esimerkiksi virkamiestason yhteistyöstä. Kokousta yritetään Sjöholmin mukaan rakentaa positiivisessa hengessä. Brysselissä tuetaan Georgiaa, mutta yritetään olla lyttäämättä Venäjää. Kylmästä sodasta kokouksen alla ei ole kuulunut mitään. EU:n tavoitteena on päästä kriisistä eroon ja saada samalla Venäjä pelaamaan kansainvälisten sääntöjen mukaan.

Eri EU-mailla on Sjöholmin mukaan hyvin erilaiset lähtökohdat ja suhteet Venäjään. Esimerkkinä Baltian maat. Sen vuoksi yhtenäisen kannan saaminen Venäjän toimista on haasteellista ja vaikeaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme