Mainos
Mainos

EU-kokous tuomitsee Milosevicin

Cardiffin EU-huippukokous varoittaa Jugoslavian presidenttiä Slobodan Milosevicia, että hän kantaa raskaan henkilökohtaisen vastuun väkivaltaisuuksista Kosovossa. EU-maiden johtajat eivät hyväksy NATO:n sotatoimia Kosovossa, ellei YK anna niille lupaa.

EU-maiden johtajat hyväksyivät julkilausuman, jossa vaaditaan molempia Kosovon väkivaltaisuuksien osapuolia lopettamaan väkivaltaisuudet ja palaamaan neuvottelupöytään. Kokous päätti, että kaikki Jugoslavian ja EU-maiden väliset lennot kielletään. EU aikoo myös tarttua toimiin lopettaakseen aseiden ja rahan virran Kosovon albaanien aseistautuneille ryhmille.

Ulkoministeri Tarja Halonen (sd.) totesi, että sävy Milosevicia vastaan tiukkenee entisestään, koska tämä kantaa tilanteesta päävastuun. EU ei voi tehdä nyt muuta kuin odottaa tuloksia huomisen neuvotteluista Moskovassa, jolloin Milosevic tapaa presidentti Boris Jeltsinin.

Julkilausumassa vaaditaan Milosevicia palaamaan neuvottelupöytään Kosovon albaanien johtajien kanssa, lopettamaan turvallisuusjoukkojen hyökkäykset siviiliväestöä vastaan ja vetämään Kosovosta yksiköt joita käytetään tähän tarkoitukseen. Häntä vaaditaan myös sallimaan tehokas ja jatkuva kansainvälinen valvonta Kosovossa, antamaan pakolaisten palata koteihinsa sekä antamaan kansainvälisten avustusjärjestöjen toimia vapaasti.

-Ellei näitä vaatimuksia toteuteta nopeasti, vaaditaan kansainväliseltä yhteisöltä paljon voimakkaampaa reaktiota alueen rauhan ja turvallisuuden ylläpitämiseksi, julkilausumassa todetaan. EU-johtajat kehottavat myös naapurimaita varmistamaan, ettei niiden alueita käytetä albaaniryhmien aseellisten hyökkäyksien tukikohtana.

Halonen kertoi, että EU-ulkoministerien lounas omistettiin lähes kokonaan keskustelulle Kosovon tilanteesta. (STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme