Mainos

EU-komissaaritkaan eivät enää nauti verovapautta

EU-komissaarit lupaavat, että he eivät enää käytä hyväkseen diplomaattiasemaansa ostaakseen verovapaata alkoholia, tupakkaa ja bensiiniä. Komissio päätti kokouksessaan tänään, että komissaarit eivät osta myöskään muita tavaroita henkilökohtaiseen käyttöön maksamatta belgialaista 21 prosentin arvonlisäveroa.

Sen sijaan komissaarit hyväksyvät edelleen diplomaattisen koskemattomuuden ammatinharjoituksessa, sanoi komission varapuheenjohtaja Neil Kinnock lehdistötilaisuudessa. EU-komissaarien etuoikeudet ovat herättäneet aikaisemmin protestimyrskyjä erityisesti ennen verovapaan kaupan poistamista tavallisilta eurooppalaisilta viime kesänä.

Uudistus ei silti poista etuoikeuksia kokonaan. Kuten muut EU:n työntekijät, komissaarit saavat edelleen ostaa tavaroita ilman arvonlisäveroa vuoden ajan siitä kun he ovat muuttaneet Belgiaan ensi kerran. Lisäksi komissaarit voivat välttää arvonlisäveron siinä tapauksessa, että ostokset liittyvät suoraan ammatinharjoittamiseen.

Kinnock julkisti samalla kattavat henkilöstövaihdokset ja uudelleenorganisoinnit EU:n komission korkeimmassa virkamiesjohdossa. Ranska menetti muun muassa komission maatalousosaston pääjohtajan paikan, mitä maa on pitänyt hallussaan vuodesta 1958 lähtien.

-Tulevaisuudessa korkeiden virkamiesten nimitykset tapahtuvat ansioiden ja kokemuksen pohjalta, ei kansallisuuden perusteella, Kinnock sanoi. Maatalouskysymyksistä vastaavasta pääjohtajasta Guy Legrasista tulee nyt sen sijaan komission ulkosuhteiden osaston korkein virkamies.

Uudessa organisaatio-ohjelmassa, joka tulee voimaan lokakuun alusta alkaen, korkein suomalainen EU-komission virkamies Jorma Routti säilyttää paikkansa tutkimusosaston pääjohtajana. Komission osastojen lukumäärän leikkaus 42:sta 36:een merkitsee sitä, että useat huippuvirkamiehet joutuvat jättämään komission.

Koska komissaarien ja heidän pääjohtajiensa pitää uusien sääntöjen mukaan edustaa eri kansallisuuksia, EU:n laajentumisosaston johtajan on jätettävä paikkansa. Pääjohtaja Klaus van der Pas, joka kuten laajentumiskomissaari Günter Verheugenkin on saksalainen, pitää kuitenkin paikkansa Helsingin joulukuiseen huippukokoukseen saakka. Tämän jälkeen van der Pasille on luvattu toinen pääjohtajan paikka komissiossa. (STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot