Mainos
Mainos

EU-komissio esittää digiverolakia – koskisi yhtiöitä kuten Amazon, Google ja Facebook

EU:n komissio ehdottaa niin kutsuttua digiveroa, joka olisi kolme prosenttia liikevaihdosta niille teknologia-alan yrityksille, joiden vuotuinen liikevaihto on yli 750 miljoonaa euroa vuodessa, ja joiden "verotettavasta" liikevaihdosta vähintään 50 miljoonaa tulee EU:n alueella tapahtuvasta verkkotoiminnasta.

Digiverolaki koskisi yhtiöitä kuten Amazon, Google ja Facebook. Komission mielestä näiden digiyritysten on maksettava oma osuutensa veroista.

Komissio arvioi, että suurten digiyritysten vuotuinen liikevaihto kasvaa huomattavasti nopeammin kuin perinteisempien toimalojen monikansallisten yritysten, joiden todellinen verotusprosentti on 9,5.

Digiverolakia pidetään välikauden lakina, ennen kuin EU löytää tavan, jolla verottaa suurten monikansallisten digitaalisilla alustoilla toimivien yritysten voittoja siellä, missä käyttäjät ovat ja missä liikevoiton tekeminen tapahtuu. Komissio arvioi digiveron tuovan EU-maihin yhteensä noin viisi miljardia euroa.

Yhdysvaltalaiset yritykset syyttävät komissiota siitä, että lainsäädäntö kohdistuu nimenomaan Piilaakso-yrityksiin. Ne sanovat maksavansa veronsa lakien mukaisesti, ja osan mielestä vero maksetaan maassa, johon tulot kotiututetaan, eli Yhdysvalloissa.

Lakiehdotuksen on saatava vihreää valoa kaikissa EU-maissa ja Euroopan parlamentissa. Lain läpimenon arvioidaan olevan vaikeaa.

Suuret jäsenmaat syyttävät digialan suuryrityksiä siitä, että ne maksavat EU:ssa liian vähän veroja kierrättämällä osan liikevoitostaan alhaisen veronkannon maiden, kuten Irlannin ja Luxemburgin, kautta.

Eräs EU-diplomaatti arvioi uutistoimisto Reutersille, että ainakin osa pienistä maista vastustaa lakial, koska se veisi niiltä verotuloja isommille jäsenmaille, ja laki myös tekisi pienemmistä maista vähemmän houkuttelevan digi- ja teknoalan yrityksille.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme