Mainos

EU-komissio julkisti kunnianhimoisen strategian

EU-komissio on tänään esitellyt Eurooppa 2020 -strategian, jolla autetaan EU:n taloutta elpymään ja valmistautumaan uuteen vuosikymmeneen.

Strategialla pyritään muun muassa nostamaan työllisten osuus 75 prosenttiin, lisäämään tutkimus- ja kehitysinvestointeja, vähentämään koulunkäynnin keskeyttävien osuus alle kymmeneen prosenttiin ja pienentämään köyhyysuhan alla elävien lukumäärää 20 miljoonalla vuoteen 2020 mennessä.

Komissio ei kuitenkaan halua tinkiä 20-20-20-ilmastotavoitteista. Strategian tavoitteisiin pyritään konkreettisin toimin sekä EU:n että jäsenmaiden tasolla.

Eurooppa 2020 on jatkoa vuonna 2000 luodulle Lissabonin strategialle, jonka piti tehdä EU:sta maailman kilpailukykyisin talous vuoteen 2010 mennessä. Tavoitteen saavuttamisessa epäonnistuttiin kuitenkin pahasti.

Komission nyt asettamat tavoitteet ovat hyvin samansuuntaisia kuin Lissabonin strategiassa, joka tavoitteli myös kolmen prosentin tutkimus- ja kehityspanostuksia. Työllisyystavoite on kovempi kuin Lissabonin strategiassa, sillä vuodeksi 2010 tavoiteltiin 70 prosentin työllisyysastetta.

Komission ehdottamien tavoitteiden saavuttamisessa riittää tekemistä, sillä vuonna 2008 EU-maat käyttivät 1,9 prosenttia bruttokansantuotteestaan tutkimus- ja kehitystyöhön. Työllisyysaste oli tuolloin 66 prosenttia. Talouden taantuma on sittemmin heikentänyt työllisyysastetta.

Eurooppa 2020 -strategia on kunnianhimoinen, ja komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso pyytää valtioiden ja hallitusten päämiehiä sitoutumaan strategiaan ja vahvistamaan sen kevään Eurooppa-neuvostossa. Komissio aikoo varmistaa, että sitoumukset muunnetaan tehokkaiksi toimiksi kentällä.

Katso Anne Sjöholmin analyysi

Katso Helena Petäistön raportti Brysselistä

(MTV3)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot