Mainos
Mainos

EU-komissio sopuun energiaverotuksen harmonisoimisesta

EU-komissio pääsi vuosien valmistelun jälkeen myöhään eilen sopuun energiaverotuksen harmonisoimisesta. Suomelle direktiiviehdotus merkitsee diesel-öljyn hinnannousua. Monissa EU-maissa energiavero nousee kuitenkin paljon enemmän.

Yhtenäinen energiaverotus on komission vastaus kahteen ongelmaan, ilman saastumiseen ja EU-maita riivanneeseen verokilpailuun. Erityisesti eteläiset EU-maat ovat houkutelleet teollisuutta halvalla tai täysin verottomalla energialla. Samalla on tuettu energian tuhlausta ja ympäristön kuormitusta.

Komissio sai myöhään illalla aikaan direktiiviesityksen yhtenäisestä verokohtelusta kaikille energiamuodoille koko EU:n alueella. Ministerit käsittelevät direktiivejä jo maanantaina. Uudet verot on tarkoitus saada voimaan jo ensi vuoden alusta.

Suomi verottaa jo tällä hetkellä lähes kaikkia energialähteitä enemmän kuin EU:n vähimmäistaso vaatisi. Vain diesel-öljylle on luvassa kolmen prosentin hinnan nousu.

Harmonisoitu energiavero on hyvä uutinen Suomen sähköä käyttävälle teollisuudelle. Sen kilpailuasema paranee, kun muutkin EU-maat joutuvat verottamaan sähköä.
(MTV3/Merja Sundström)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme