Mainos
Mainos

EU-komissio tyytymätön: Rapsahtaako Espanjalle ja Portugalille sakot?

Espanja ja Portugali eivät ole viime vuonna ryhtyneet riittäviin toimiin budjettialijäämiensä korjaamiseksi, katsoo EU-komissio.

Maat voivat saada toimettomuutensa johdosta sakkorangaistuksen, jos jäsenmaiden ministerit päättävät niistä kokouksessaan ensi tiistaina. Sakot voidaan kuitenkin myös antaa anteeksi.  

Molempien maiden julkisen talouden alijäämät ovat olleet suuremmat kuin euroalueen vakaus- ja kasvusopimus sallii. Liiallisen alijäämän menettely koskee myös Ranskaa.

Ranskalle ei kuitenkaan esitetä rangaistusta, koska komissio katsoo sen tarttuneen toimiin tilanteen korjaamiseksi.  

Komissio toteaa lausunnossaan, että sekä Espanja että Portugali ovat kuroneet alijäämiään tuntuvasti pienemmiksi verrattuna finanssikriisin pahimpaan vaiheeseen.

Espanjan julkisen talouden alijäämä oli pahimmillaan vuonna 2009, jolloin se oli 11 prosenttia bkt:sta. Portugalissa luku oli 11,2 prosenttia vuonna 2010. Toimet alijäämän ja julkisen velan vähentämiseksi eivät kuitenkaan ole olleet riittäviä.  

-Olemme valmiita työskentelemään yhdessä Espanjan ja Portugalin viranomaisten kanssa parhaan etenemistavan määrittelemiseksi, sanoi eurosta vastaava EU-komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis.  

Kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun vakaus- ja kasvusopimuksen sallimia rangaistuksia ylisuurista alijäämistä sovellettaisiin käytännössä.   

Yleinen oletus on, että valtiovarainministerit päätyvät ainakin lykkäämään päätöstä rangaistustoimista, koska brexitin jälkeisessä tilanteessa ei haluta yllyttää enempää EU-vastaista ilmapiiriä. Portugalin pääministeri Antonio Costa varoitti heti komission ilmoituksen jälkeen, että rangaistustoimet lisäisivät EU-vastaisuutta Portugalissa.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme