Mainos
Mainos

EU lievensi brittilihan vientikieltoa

Euroopan komissio päätti tänään lieventää brittiläisen naudanlihan vientikieltoa sallimalla kolmen naudanlihaan perustuvan sivutuotteen liivatteen, talin ja siemennesteen viennin. Päätös tulee voimaan ensi maanantaina.

Samalla EU:n komission puheenjohtaja Jacques Santer vaati, että Englannin on heti lopetettava EU:n työn sabotointi, jos se haluaa koko kiellon kumotuksi.

EU:n maatalousministerit eivät kyenneet päättämään vientikiellon lieventämisestä maanantaina, ja asia jäi siksi komission ratkaistavaksi. Santer korosti, että ennen kuin liivatetta ja talia saadaan myydä, brittien on huolehdittava siitä, että ne käsitellään niin, etteivät ne aiheuta hullun lehmän taudin tartuntavaaraa.

Englannin taktiikka käyttää jarrutusta painostuskeinona vientikiellon helpottamiseksi on aiheuttanut ankaraa arvostelua komissiossa. Santer sanoi tänään, etteivät tällaiset asenteet kuulu oikeudenmukaisuuteen ja solidaarisuuteen perustuvaan unioniin. Ne johtavat päättömiin tilanteisiin, joissa Englanti estää päätökset sen itsensä aina arvostamissa kysymyksissä kuten unionin lainsäädännön yksinkertaistamisessa ja taistelussa vilppiä ja rasismia vastaan.

Brittiläisen naudanlihan vienti kiellettiin maaliskuun lopulla, kun epäilykset hullun lehmän taudin yhteyksistä ihmisten sairastamaan Creutzfeldt-Jakobin tautiin vahvistuivat.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme