Mainos
Mainos

EU:lta tuki Kongo-operaatiolle

Myös Suomi on lähettämässä muutama esikuntaupseerin Saksan johtamaan rauhanturvaoperaatioon Kongossa. Operaation tarkoituksena on valvoa kesäkuussa pidettävien vaalien turvallisuutta.

Euroopan unionin jäsenmaat ovat valmiit lähettämään joukkoja Kongon rauhanturvaoperaatioon. Operaation tarkoituksena on turvata kesäkuuksi suunniteltujen vaalien rauhallinen sujuminen.

EU-maat sopivat operaation periaatteista jo keskiviikkona, mutta kaikille maille annettiin vielä eilisiltaan aikaa esittää mahdolliset vastalauseensa suunnitelmasta. Yksikään maa ei vastustanut asiaa. Päätös on vielä vahvistettava EU:n ministerineuvostossa.

Operaatioon on osallistumassa noin 1500 sotilasta, mutta heistä vain 450 sijoitetaan suoraan Kongoon. Loput sijoitetaan naapurimaihin, joista joukot on tarvittaessa helppo siirtää maahan.

Suomella on valmius lähettää muutama esikuntaupseeri alueelle. Enempään resurssit eivät riitä, koska rauhanturvajoukot on jo pitkälti sidottu Balkanille ja Afganistaniin.

Operaation johtoon tulee Saksa. Todennäköisesti mukaan tulevat ainakin myös Ranska, Belgia, Ruotsi, Espanja ja Portugali, mahdollisesti myös Irlanti, Kreikka ja Puola.

YK on pyytänyt EU:lta apua vaalien valvonnassa. Vaalit ovat poliittisesti erittäin tärkeät verisestä sisällissodasta toipuvalle Kongolle.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme