Mainos
Mainos

EU:lta vakava varoitus Puolalle oikeuslaitoksen politisoimisesta – Varsovassa laajoja mielenosoituksia

EU-komissio varoittaa Puolaa laeista, jotka ovat politisoimassa tuomarien nimityksiä ja kiristämässä muutenkin poliitikkojen otetta oikeusjärjestelmästä. Komission mukaan uudistukset aiheuttavat vakavan riskin oikeuslaitoksen riippumattomuudelle.

Komission on määrä päättää ensi viikolla mahdollisista seuraamuksista Puolalle. Esillä on ollut myös artikla 7:n käynnistäminen, mikä voisi viedä maalta äänioikeuden EU-kokouksissa.

Komissio vaatii Puolan hallitusta pysäyttämään kyseenalaiset uudistukset.

– Ei pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä, että viimeisimmän kehityksen valossa olemme tulossa hyvin lähelle artikla 7:n laukaisemista, komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans sanoi keskiviikkona Brysselissä.

Vielä on kuitenkin epävarmaa, saisiko komissio tuen toimenpiteelle kaikilta muilta 27 jäsenmaalta, mukaan lukien Puolan liittolaiselta Unkarilta.

Huoli alkoi 2015

Puolan kansallismielinen hallitus on koetellut EU:n yhteisiä arvoja ennenkin. Komissio on ollut huolestunut maan oikeuslaitoksesta siitä lähtien, kun vuonna 2015 parlamenttivaalit voittanut Laki ja oikeus -puolue käynnisti uudistukset.

– Viimeisimmät Puolan hallinnon toimet oikeusjärjestelmään ja tuomareihin liittyen suurentavat riskiä oikeusvaltioperiaatteen toteutumiselle.

Kyse ei ole Timmermansin mukaan vain Puolasta, vaan Puolan oikeusvaltion riippumattomuus koskettaa kaikkia EU-maita, maassa vierailevia ja siellä toimivia yrityksiä.

– Uskon, että yksikään kansalainen ei halua miettiä, saako tuomari soiton ministeriltä siitä, mitä hänen pitäisi tehdä.

Puolan hallituksen lakiesitys antaisi maan oikeusministerille oikeuden tehdä nimityksiä korkeimpaan oikeuteen.

Viime viikolla senaatissa hyväksyttiin kaksi esitystä, joista yksi sallii Laki ja oikeus -puolueen hallitseman parlamentin valita jäsenet neuvostoon, joka valvoo tuomioistuimien itsenäisyyttä. Toinen antaa oikeusministerille oikeuden nimetä tuomareita puolalaisiin oikeusistuimiin.

Mielenosoituksia Varsovassa

Asia on myös saanut puolalaisia kaduille maan pääkaupungissa. Viime yönä yli 17 000 ihmistä osoitti mieltään presidentinlinnan edessä oikeuslaitoksen puolesta.

– Perukaa uudistus, pelastakaa oikeus!, kuuluivat huudot Varsovan yössä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme