Mainos
Mainos

EU:lta varoitus Puolalle oikeusvaltiotilanteesta

Euroopan unioni on antanut Puolalle kirjallisen varoituksen oikeusvaltiotilanteesta. EU:n komissio kehottaa Puolaa korjaamaan ongelmat, jotka liittyvät maan perustuslakituomioistuimen riippumattomuuteen. 

Komission arvio on osa niin sanottua oikeusvaltiomenettelyä, joka käynnistettiin Puolan kohdalla tammikuussa. Aiemmin työkalua ei ole käytetty kertaakaan. Viime kädessä Puolalta voidaan evätä äänioikeus EU-päätöksenteossa, mutta kynnys niin järeään sanktioon on korkea.  
Komission huolet koskevat Puolan oikeistohallituksen päätöksiä, joiden katsotaan rajoittavan perustuslakituomioistuimen toimivaltaa ja itsenäisyyttä. 

Komission varapuheenjohtajan Frans Timmermansin mukaan komissio ei yritä sekaantua Puolan sisäpolitiikkaan. 

– Komissio ei halua sotkeutua poliittiseen keskusteluun Puolassa. Meidän tehtävänämme on vaalia oikeusvaltioperiaatetta EU:n perussopimusten mukaisesti, hän sanoi tiedotustilaisuudessa. 

Timmermans on käynyt tiivistä keskustelua Puolan hallituksen kanssa alkuvuodesta lähtien. Pallo on nyt Puolalla, jonka tulee vastata komission lähettämään arvioon. Puola on pitänyt kiinni siitä, että se toimii EU:n perusarvojen mukaisesti. 

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) on arvostellut kovasanaisesti komission päätöstä oikeusvaltiotyökalun käyttöönotosta. Soinin mielestä komissio ylireagoi lähtiessään "mestaroimaan" Puolan asioita. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme