Mainos
Mainos

EU lupaa: Britanniaa ei rangaista eroneuvotteluissa

Euroopan unioni ei halua rangaista Britanniaa eroneuvotteluissa, sanoo EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker.

"Rusinat pullasta -ratkaisuun ei pidä suostua" 

Keskustelu Britannian tulevasta EU-erosta on jatkunut myös kotimaisten poliitikkojen keskuudessa. Keskustan kansanedustaja Matti Vanhanen esittää, että Eurooppa-neuvoston olisi tehtävä päätös EU:n sisäisten yt-neuvottelujen aloittamisesta samalla, kun EU keväällä ottaa vastaan Britannian virallisen erohakemuksen. 

Britannian jääminen sisämarkkinoiden ulkopuolelle tarkoittaa yhden suuren nettomaksajan poistumista, ja säästöjä on haettava myös organisaatiota keventämällä, sanoo Vanhanen tiedotteessaan.  

– Suurimmat säästöt esimerkiksi nettosaajien alue- ja rakennetukiin lienee viisainta tehdä seuraavasta seitsemän vuoden rahoituskehyksestä päätettäessä. 

Vanhasen mielestä myös Euroopan parlamenttia on kevennettävä. Yksinkertaisinta olisi jättää 73 brittimepeiltä vapautuvaa paikkaa täyttämättä. 

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne puolestaan arvioi blogissaan, että Britannian lähtökohta vapaakauppa-alueesta tarkoittaa käytännössä sitä, että britit haluavat pääsyn sisämarkkinoille ilman EU:n jäsenyyteen kuuluvia velvoitteita tai jäsenmaksuja. 

Rinteen mielestä EU:n ei pidä suostua brittien tavoittelemaan rusinat pullasta -ratkaisuun. Suomen kannan EU:n sisällä on syytä olla perusvapauksia korostava, hän sanoo. 

Myönteistä Mayn puheessa oli Rinteen mielestä se, että Britannia haluaa tulevaisuudessakin tiivistä turvallisuuspoliittista yhteistyötä EU:n kanssa.

EU-komissio on pysynyt hiljaa omista neuvottelutavoitteistaan, koska se odottaa Britannian ensin käynnistävän virallisen eroprosessin. Juncker oli lyhytsanainen myös keskiviikkona, kun toimittajat kysyivät hänen arviotaan Britannian edellisenä päivänä kuultuihin neuvotteluasemiin.

– Me emme ole vihamielisiä, vaan haluamme reilun sopimuksen Britannialle, mutta myös Euroopan unionille, Juncker sanoi.

Britannian pääministerin Theresa Mayn tiistainen brexit-puhe vahvisti kuvaa siitä, että Britannia todella irtautuu unionista. Britannia lähtee EU:n sisämarkkinoilta ja haluaa itse tehdä päätökset maahanmuuton rajoittamisesta. Maa pyrkii solmimaan EU:n kanssa kauppasopimuksen, joka antaa sille mahdollisimman vapaan pääsyn sisämarkkinoille. Junckerin mielestä linjaukset toivat selvyyttä Britannian tavoitteisiin. 

Rakentava ote saa kiitosta 

Pääministeri Mayn tapa korostaa puheessaan EU:n yhtenäisyyttä saa kiitosta EU-pöydissä. Britannian esimerkin on pelätty laukaisevan lähtöpohdintoja myös muissa maissa, varsinkin jos Britannia lähtisi ovet paukkuen.

Puheessaan May totesi, että vahva EU on myös Britannian etu. EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen (kok.) arvioi, että tämä oli samalla vastaus Yhdysvaltain pian virkaan astuvalle presidentille Donald Trumpille, joka on maalaillut uhkakuvia EU:n hajoamisesta.

Trump totesi lehtihaastattelussa tällä viikolla, että hän uskoo muiden EU-maiden seuraavan Britannian esimerkkiä ja lähtevän unionista. Trumpin kaavailema EU-suurlähettiläs on puolestaan tokaissut, että houkutteleva kauppasopimus Yhdysvaltain ja Britannian välillä voisi houkutella muitakin irtautumaan.

Kataisen mielestä puheet aiheuttavat epävakautta.

– Puheet ovat hyvin erikoisia. Ne voi ehkä laittaa sen piikkiin, että puhujat eivät ymmärrä, mutta on sekin huolestuttavaa, Katainen sanoi suomalaistoimittajille Ranskan Strasbourgissa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme