Mainos
Mainos

EU lupaa Ukrainalle humanitääristä apua, uutta rahaa ei tipu

EU-maat ovat valmiita tarjoamaan Ukrainalle humanitääristä apua, mutta uutta talousapua maan talousahdingon lievittämiseksi ei luvattu. 

– Tässä vaiheessa ei pitäisi antaa mitään konkreettisia summia, koska ne ehkä antavat liian suuria odotuksia, sanoi pääministeri Alexander Stubb (kok.) huippukokouksen jälkeen.

Stubbin mielestä Ukrainan puheet jopa 15 miljardin euron lisäavun tarpeesta "elävät omaa elämäänsä". Pääministerin mukaan EU-johtajien keskusteluissa liikkuvat rahasummat olivat kahden miljardin euron luokkaa.

EU-maiden mukaan Ukrainan talousavun pitää myös vastedes olla ensisijaisesti Kansainvälisen valuuttarahaston vastuulla.  
Stubbin mielestä on vaarallista lähteä ennakoimaan, voiko Ukraina ajautua lähitulevaisuudessa maksukyvyttömäksi. 

– Se kyllä tiedostetaan, että Ukrainan taloustilanne on hyvin kriittinen ja totta kai se on kytköksissä myös Venäjän talouteen.  

Huippukokouksessa keskusteltiin myös Venäjän tilanteesta, vaikka varsinaisia päätöksiä uusista toimista ei tehty.  

– Meillä oli ehkä paras strateginen keskustelu Venäjästä, jonka olen EU:n piirissä koskaan kokenut. Ja olen ollut näissä piireissä mukana noin 20-25 vuotta, Stubb sanoi.  

Stubb: EU pysynyt yhtenäisenä

Keskustelu oli vapaamuotoista, koska kokouksessa ei tällä kertaa kinasteltu pakotteista. EU-johtajien ei tarvinnut käyttää aikaa myöskään päätelmien sanamuotojen viilaamiseen. Eurooppa-neuvoston uusi puheenjohtaja Donald Tusk halusi tuulettaa toimintamalleja ja typistää rajusti päätelmätekstejä.  

Stubbin mielestä EU on onnistunut Venäjä-politiikassaan, koska se on pysynyt yhtenäisenä.  

– Venäjän ulkopoliittisena tavoitteena aika usein on lyödä kiilaa EU:n jäsenmaiden välille ja sitä kautta aiheuttaa ulkopoliittista hajontaa. Uskallan väittää, että tällä kertaa Euroopan unioni on pysynyt yhtenäisenä. 

Donald Tusk sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että EU tarvitsee Venäjä-strategian, joka ei kestä viikkoa tai kuukausia vaan vuosia.

Taustalla on Venäjän interventio Ukrainassa.  

Tuskin mukaan EU:n ei pidä olla vain reaktiivinen ja puolustava Venäjän suhteen.  

– Eurooppalaisten täytyy saada takaisin itseluottamus ja ymmärtää vahvuutemme, kun olemme Venäjän kanssa tekemisissä.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme