Mainos
Mainos

EU-maiden ulkoministereillä kokous Brysselissä – ruodittavana terrorismi ja Venäjä

EU-maiden ulkoministerit kokoontuvat tänään Brysseliin keskustelemaan terrorismin torjunnasta ja Venäjästä.  

Terrorisminvastaiset toimet ovat pitkälti kansallisia, mutta Pariisin joukkomurha ja Belgian viimeviikkoinen terroristijahti lisäävät painetta tiivistää yhteistyötä.  

Vierastaistelijat koetaan turvallisuusuhaksi

Jäsenmaat haluavat lentoyhtiöille velvollisuuden luovuttaa poliisille matkustajatietoja. EU-maissa on myös esitetty, että vaarallisina pidetyiltä henkilöiltä voitaisiin evätä passit ja estää heidän matkustamistaan.  

Vastaavia toimia on jo otettu käyttöön tai suunnitellaan monissa maissa kansallisesti. Pyrkimyksenä on rajoittaa Syyriaan ja Irakiin lähtevien ääri-islamistien liikkeitä. Ääri-islamistien riveihin lähtevät vierastaistelijat koetaan monissa Euroopan maissa turvallisuusuhaksi.

Sekä Ranskan joukkomurhassa että Belgian terroristijahdissa osa epäillyistä oli ilmeisesti palannut Syyriasta.  

Lisää yhteistyötä

Ulkoministerit keskustelevat tänään siitä, miten yhteistyötä voidaan lisätä EU:n ulkopuolisten maiden kanssa. EU:n sisäiset toimet terrorismin torjunnassa kuuluvat sisä- ja oikeusministerien toimivaltaan.  
Koko päivän jatkuvassa kokouksessa on tarkoitus käydä myös strategista keskustelua EU:n suhteista Venäjään. Venäjän vastaisiin pakotteisiin ei ole toistaiseksi tulossa muutoksia.  

Ensimmäiset Venäjän vastaiset sanktiot erääntyvät maaliskuussa. EU:n on siihen mennessä päätettävä, jatketaanko kyseisiä sanktioita. Laajat talouspakotteet erääntyvät vasta elokuussa. Ne voidaan purkaa ennen sitä, jos Venäjä osoittaa merkkejä Ukrainan kriisin liennyttämiseksi.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme