Mainos
Mainos

EU-ministerit etsivät ulospääsyä perustuslakikriisistä

Luxemburgiin kokoontuneet EU:n ulkoministerit punnitsevat puheenjohtajamaa Saksan esitystä, jonka mukaan EU:lle ei laadittaisi uutta perustuslakia, vaan parannettaisiin olemassa olevia sopimuksia.

EU:n ulkoministerit ovat kokoontuneet Luxemburgiin pohjustamaan torstaina alkavaa huippukokousta. Ulkoministerikokouksen keskeisenä tehtävänä on valmistella unionin perussopimusuudistuksen linjauksia.

Huippukokouksessa puheenjohtajamaa Saksa esittää, miten asiassa edetään, kun Ranska ja Hollanti ovat hylänneet kansanäänestyksissä perustuslaillisen sopimuksen. Ilmeistä on, että nykyisiä perussopimuksia muutetaan.

Saksa esittää palaamista perinteiseen tapaan muuttaa sopimuksia. Uutta sopimusta kutsuttaisiin uudistamissopimukseksi, jolla parannetaan jo olemassa olevia sopimuksia sen sijaan että ne korvattaisiin uusilla. Näin voidaan välttää kansanäänestysten järjestäminen monessa maassa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on tavannut päivällä Puolan ja Tshekin johtoa. Puola vaatii EU:n äänestysjärjestelmän uudelleen harkitsemista, ja vain Tshekki tukee sitä.

- Emme ole muuttaneet mieltämme, mutta olemme vakuuttuneita, että meidän on pyrittävä onnistumaan (EU:n huippukokouksessa), kertoi Puolan uutistoimisto PAP presidentti Lech Kaczynskin sanoneen.

Huomenna ulkoministerit keskustelevat kansainvälisistä kysymyksistä. Väkivaltaisuuksien repimä Gaza on keskeisellä sijalla esityslistalla.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme