Mainos
Mainos

EU:n kehitysyhteistyö uudistuu

EU on maailman suurin avunantaja. Kehitysyhteistyö on kohdistettu niin kutsuttuihin AKT-maihin. Ne ovat pääasiassa Euroopan entisiä siirtomaita Afrikassa, Karibialla ja Tyynellämerellä. Näitä AKT-maita on yhteensä 71. Nyt mallia ollaan muuttamassa.

Suomi toivoo, että EU ulottaisi apunsa laajemmalle alueelle, etenkin Aasian köyhiin maihin. Lisäksi Suomi haluaisi muuttaa rahanjakoa AKT-maiden ryhmän sisällä. Nyt kaikki saavat yhtä paljon tukea, vaikka niiden taloudellisessa tilanteessa on melkoisia eroja. EU on valmis muutokseen, mutta vauraimmat kehitysmaat pitävät tietenkin tiukasti kiinni eduistaan.

Kaupankäynti on jo keskeinen osa nykyistäkin sopimusta. AKT-maat saavat tuoda teollisuustuotteita ja joitain maataloustuotteita EU:hun ilman tullia. Tämä on tietenkin epäreilua muita kehitysmaita kohtaan, ja maailman kauppajärjestö WTO onkin puuttunut tilanteeseen. Kovaäänisimmin WTO on vaatinut samoja etuja kaikille banaanintuottajille.
(MTV3/Anne Silvennoinen)


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme