Mainos
Mainos

EU:n kriisinhallintajoukot perustettiin

EU on saanut valmiiksi suunnitelman kriisinhallintajoukoistaan. Joukkoihin tulee 100 000 sotilasta, 400 ilma-alusta ja sata laivaa.

Kriisinhallintajoukot kootaan 14 jäsenmaan nykyisistä joukoista. EU-maista Tanska ei osallistu kriisinhallintaan. Puolustusministeri Jan-Erik Enestamin mukaan Pohjoismaiden tavoite on muodostaa kriisinhallintaa varten yhteinen prikaati vuoteen 2003 mennessä. Suomen osuus on 1500 sotilasta ja miinantorjunta-alus Pohjanmaa. Osallistumisesta Suomi päättää aina tapauskohtaisesti.

Mukaan yhteistyöhön on tulossa Britannia, jonka kanssa on saatu hyviä kokemuksia Kosovon KFOR-operaation myötä. Britannia korvaa EU-lähteiden mukaan pohjoismaisessa yhteistyössä Tanskan. Enestam sanoo, että pohjoismaisia joukkoja voitaisiin käyttää EU:n, Naton, YK:n tai Etyjin johtamissa operaatioissa. Enestam pitää erityisen myönteisenä sitä, että myös Norja osallistuu kriisinhallintaan.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme