Mainos
Mainos

EU:n laivasto aloitti merirosvojahdin

EU aloitti tänään historiansa ensimmäisen laivasto-operaation Somalian merirosvoja vastaan. Somalian rannikkovesille on lähetetty kuusi sota-alusta ja kolme tiedustelukonetta.

Adeninlahden lähellä on tähän asti partioinut neljä Naton sotilasalusta. EU ottaa nyt vastuulleen laivasto-operaation, jonka tosin odotetaan olevan täydessä vauhdissa vasta myöhemmin tässä kuussa.

Myös Suomesta osallistuu operaatioon yksittäisiä upseereita ja asiantuntijoita. EU:n laivat vartioivat Somalian rannikkovesiä vuoden.

EU:lla on edessään haasteellinen tehtävä. Kolmen viime kuukauden aikana merirosvot ovat tehneet yli 80 hyökkäystä. Näistä noin puolet on tehty valvotulla väylällä, jota aluksia on nimenomaan neuvottu käyttämään.

Asiantuntijoiden mukaan koko väylää valvomaan tarvittaisiin kuitenkin ainakin sata alusta.

Ongelmana on myös se, että merirosvot ovat viime aikoina laajentaneet toiminta-aluettaan. Siinä missä he aiemmin hyökkäilivät eteläisen Somalian rannikolla on hyökkäyksiä nyt tehty idempänä ja etelämpänä esimerkiksi Kenian edustalla.

(MTV3-AFP-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme