Mainos
Mainos

EU:n nimitysrumba uudelle kierrokselle - onko Kataisella mahdollisuuksia?

Eurovaalien jälkeen aloitetusta nimipalapelistä puuttuu yhä osia, joita EU-maiden johtajat parhaillaan etsivät.

Ensi keskiviikkona pidettävässä huippukokouksessa on tarkoitus neuvotella kolmesta merkittävästä pestistä: niin sanotusta EU-presidentistä, unionin ulkoministeristä sekä euromaiden ryhmän puheenjohtajasta.  

Ketkä ovat vahvimpia ehdokkaita?  

Tanskan pääministeri Helle Thorning-Schmidt on ollut pitkään ennakkosuosikki EU-presidentiksi eli jäsenmaita edustavan Eurooppa-neuvoston johtoon. Istuvana pääministerinä hän kiistää tavoittelevansa virkaa. Entinen meppi ja arvostetusta College of Europe -yliopistosta valmistunut Thorning-Schmidt olisi kaivattu nimitys, sillä EU:n huipulle tarvitaan tuoreita kasvoja ja päteviä naisia.  

Tanskalaisen tähti on kuitenkin jo hieman laskussa. Saksan Angela Merkel saattaa torpata sosiaalidemokraatin valinnan. Esteeksi voi koitua myös se, että Tanska ei ole euromaa, jolloin Thorning-Schmidt ei voisi vetää euromaiden kokouksia.  

Toinen vahva nimi on Bulgarian komissaari Kristalina Georgieva, joka on ampaissut veikkailuissa kärkeen vasta viime viikkoina. Humanitaarisen avun komissaaria povataan EU:n ulkoministeriksi. Lahjakkaana pidetyn Georgievan puolesta puhuu se, että huippuviroissa olisi nyt Itä-Euroopan ja uusien jäsenmaiden vuoro.  

Onko Kataisella mahdollisuuksia?  

Kataisen nimi ei ole ollut spekulaatioissa suuremmin esillä. Se voi kääntyä eduksi, sillä vahvat ehdokkaat on perinteisesti ammuttu alas. Valtiojohtajat ovat usein suosineet kompromissinimiä, jotka eivät ärsytä ketään. Näin kävi viimeksi EU-presidentin kohdalla: Britannian ex-pääministeri Tony Blair oli vahva ehdokas, mutta jäsenmaat valitsivat mieluummin tuntemattoman Herman Van Rompuyn. Nimityksissä haetaan tasapainoa pienten ja suurten maiden, maantieteen, sukupuolten sekä eri puolueiden välillä.  

Teoriassa Katainen voisi yltää mustana hevosena Eurooppa-neuvoston tai euroryhmän johtoon. Euroryhmän puheenjohtajuutta on kuitenkin pedattu Espanjan valtiovarainministerille Luis de Guindosille.  

Mitä merkitystä huippuviroilla on?  

Vaikka huippuvirat ovat jäsenmaiden peukalon alla, niiden haltijat voivat vaikuttaa siihen, mihin suuntaan EU kehittyy. Sosialistien mielestä EU:ta on talouskriisin aikana hoidettu liian oikeistolaisin lääkkein, sillä sekä komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso että EU-presidentti Herman Van Rompuy ovat keskusta-oikeistolaisia.  

Van Rompuy on vastannut siitä, että eripuraiset jäsenmaat saavat puserrettua päätöksiä. Unionin ulkoministerin rooli ei ole vielä kunnolla hahmottunut, ja Catherine Ashtonin seuraajan pitäisi pystyä nostamaan EU:n ulkosuhdehallinnon profiilia. Ashtonin suoriutumista on arvosteltu ja häntä on pidetty liian näkymättömänä.  

Mitä muita EU-virkoja on vielä jaossa?  

EU-parlamentti sinetöinee ensi viikolla Jean-Claude Junckerin nimityksen komission johtoon. Tämän jälkeen Juncker alkaa koota uuden komission jäseniä eli komissaareja. Komission on määrä aloittaa työt marraskuussa. Painavimmista salkuista käydään kovaa kilpailua. Kataisen pesti talouskomissaarina on jäämässä pätkäksi, sillä Juncker on luvannut kysytyn salkun sosialisteille. Kataiselle on spekulaatioissa soviteltu muun muassa kilpailukomissaarin salkkua. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme