Mainos
Mainos

EU:n Nobel ei tuo Norjaa lähemmäs unionin jäsenyyttä

Suomen ja Ruotsin ulkoministerit Erkki Tuomioja ja Carl Bildt ovat ottaneet tyytyväisenä vastaan tiedon Nobelin rauhanpalkinnon myöntämisestä EU:lle.

Palkinto myönnettiin Norjassa. Maan pääministeri Jens Stoltenberg onnittelee EU:ta, mutta lisää, ettei Norja aio tulevaisuudessa liittyä unioniin.

Stoltenberg kehuu EU:n työtä Euroopan rauhan ja demokratian rakentajana, joka on onnistunut tuomaan vanhat viholliset yhteen.

Hänen mielestään palkinnon myöntäminen ja Norjan mahdollinen EU-jäsenyys ovat kuitenkin täysin eri asioita.

Tuomiojan mukaan EU on kenties maailmanhistorian menestyksekkäin rauhanprojekti. Se on pannut lopun sisäiselle sotimiselle maanosassa, josta on lähtenyt liikkeelle kaksi maailmansotaa ja lukematon määrä pienempiä sotia.

Tuomiojan mielestä on hienoa, että Norjan Nobel-komiteakin noteeraa tämän historiallisen saavutuksen.

Bildt onnitteli koko Eurooppaa ja EU:ta Nobelista yhteisöpalvelu Twitterin kautta. Bildtin mukaan palkinto oli todellakin ansaittu ja erittäin tärkeä.

Bildtin mielestä on huomionarvoista, kuinka Nobel-komitea piti EU:n laajentumispolitiikkaa Balkanilla ja Turkissa keskeisenä tekijänä unionin myötävaikutuksessa rauhaan.

(MTV3–STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme