Mainos
Mainos

EU:n päämiehet tapaavat paavin - löytyykö Vatikaanista uusia ajatuksia?

EU-johtajat, heidän mukanaan myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.), tapaavat tänään paavi Franciscuksen Vatikaanissa. Tapaaminen järjestetään päivä ennen unionin 60-vuotisjuhlaa Roomassa. 

Britannian eron jälkeen jäljelle jäävät 27 maata antavat lauantaina julistuksen EU:n tulevaisuudesta. Tai ainakin niiden pitäisi antaa. 

Yllättäen torstaina Puolan pääministeri Beata Szydlo arvosteli julistukseen kaavailtua kirjausta eritahtisesta etenemisestä. Kriittiset kommentit muutama päivä ennen Rooman juhlaa nostattavat kulmakarvoja, sillä vasta muutama viikko sitten puolalaispääministeri kaappasi vallan Brysselin huippukokouksessa. Kokous jäi ilman yhteisiä loppupäätelmiä, koska hän kieltäytyi allekirjoittamasta niitä puheenjohtajan nimityksestä syntyneen kiistan takia. 

Virkamieslähteen mukaan julistusteksti saatiin jo lähes valmiiksi maanantain valmistelukokouksessa. Kulmia on hiottu paljon, ja paperille on kirjattu pienin, kaikille maille sopiva, yhteinen nimittäjä. 

Pääministeri Szydlo arvosteli kuitenkin vielä keskiviikkona julistuksen kirjausta siitä, että jäsenmaat voisivat edetä yhteistyön tiivistämisessä eri tahtiin. 

– Syntyy alaryhmiä, ja yhteiset päätökset hylätään. Se voi vaikuttaa osasta maista houkuttelevalta, mutta se ei ole hyväksi koko unionille, Szydlo sanoi AFP:n mukaan. 

Uutiskanava TVN24:lle puolalaispääministeri sanoi, ettei hän välttämättä allekirjoita julistusta, jos asiasta ei löydy yhteisymmärrystä. 

Sovun pitäisi käytännössä syntyä tänään perjantaina. Huomenna Roomassa ei pidetä muodollista kokousta, vaan päämiesten on tarkoitus lähinnä muistella vanhoja ja kilistellä laseja. 

Velkaneuvotteluitaan käyvä Kreikka on Puolan ohella esittänyt omat varauksensa julistuksesta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme