Mainos
Mainos

EU:n parlamentin puhemies: Trumpin täytyy vastata kansan huoleen uskottavilla keinoilla

Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen väliset siteet ovat syvemmät kuin mitkään poliittiset muutokset, kommentoi EU:n ulkoministeri Federica Mogherini vaalitulosta Twitterissä.

Federica Mogherinin mukaan yhteistyö jatkuu, mutta samalla Euroopan oma voima löydetään uudelleen.

Euroopan parlamentin puhemies Martin Schulz onnitteli vastavalittua presidenttiä tiedotustilaisuudessa sekä Twitteriin linkittämällään lausunnolla.

Puhemiehen mukaan presidentinvaalikampanjan aikana kuultiin joitain huolestuttavia asioita esimerkiksi protektionismista ja vähemmistöistä. Schulz luonnehtii Trumpin valintaa vaikeaksi hetkeksi EU:n ja Yhdysvaltojen välillä.

– Trumpista on tullut miljoonien pelokkaiden ihmisten lipunkantaja, ja hänen täytyy nyt vastata kansan huoleen uskottavilla keinoilla ja ehdotuksilla, Schulz toteaa tiedotteessa.

Schulz toteaa, että hänen kokemustensa mukaan kampanjoiden aikana sanotut asiat ovat usein erilaisia kuin mitä reaalipolitiikassa lopulta tapahtuu.

– Yhdysvaltain juuri valittu presidentti ansaitsee kuitenkin EU:n instituutioiden täyden kunnioituksen, hän kertoi medialle. 

Haasteita ensimmäisestä päivästä asti 

Puhemies muistuttaa, että Yhdysvalloilla ja EU:lla on paljon yhteisiä intressejä ja vastuita. Schulz toivoo myös, että Yhdysvaltain tuleva hallinto kunnioittaa Euroopan perustavanlaatuisia periaatteita ja sääntöjä.

– Toivon, että jatkamme hedelmällistä ja syvällistä yhteistyötä haasteiden ratkaisemisessa kuten tähänkin asti.

Schulz muistuttaa, että EU on Yhdysvaltain merkittävin kauppakumppani. Tahojen välillä tehdään yhteistyötä myös esimerkiksi tieteen, koulutuksen ja terrorismin torjunnan osalta. Lisäksi puhemies toteaa, että paremman maailman rakentaminen tarvitsee jatkuvaa Yhdysvaltojen mukanaoloa.

–EU:n ja Yhdysvaltojen suhteet ovat avaintekijä maailmanlaajuisen vakauden kannalta.

Schulzin mukaan Trumpin tuleva ulkopoliittinen linja ja hänen suhtautumisensa esimerkiksi Irakiin, Syyriaan, Ukrainaan ja Libyaan ovat vielä auki.

– Trumpin diplomaattiset kyvyt ja neuvottelutaidot joutuvat koetukselle ensimmäisestä päivästä saakka. Tarvitaan oikeassa suhteessa johtajuutta, pidättyväisyyttä ja vastuullisuutta. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme