Mainos

EU:n työmarkkinat syrjivät vähemmistöjä ja maahanmuuttajia

Euroopan rasismin ja muukalaisvihan seurantakeskuksen mukaan Euroopan työmarkkinoilla syrjitään vähemmistöä ja maahanmuuttajia.

Euroopan työmarkkinoilla syrjitään vähemmistöä ja maahanmuuttajia. Lisäksi useissa maahanmuuttajaryhmissä naiset ovat huonommassa asemassa kuin miehet. Muslimeilla oli vähemmistöistä suurin työttömyys.

Wienissä toimivan Euroopan rasismin ja muukalaisvihan seurantakeskuksen EUMC:n mukaan työelämän tasa-arvo on avain sosiaaliseen yhteenkuuluvuuteen EU:ssa. Hyvä työpaikka takaa mm. hyvän asunnon ja mahdollisuuden opetukseen. EUMC julkisti tänään viime vuoden raportin Euroopan työmarkkinoista.

Etnisten vähemmistöjen ja maahanmuuttajien työttömyysluvut ovat usein moninkertaiset valtaväestöön verrattuna. He tekevät yleensä huonommin palkattua työtä ja heillä on heikot etenemismahdollisuudet urallaan.

Suomessakin ulkomaalaiset työllistyvät huonosti

Suomessa työllisyysprosentti on keskimäärin 80 prosenttia, mutta ulkomaalaisilla miehillä vain 64 prosenttia ja naisilla 57 prosenttia. Ulkomaalaisten työttömyysprosentit ovat laskeneet Suomessa koko 1990-luvun, mutta pysyneet kuitenkin 3,5 kertaa korkeammalla kuin muun väestön. Tilanne oli viime vuonna ulkomaalaisten tappioksi 31,6-9,1 prosenttia.

Eniten työttömiä Suomessa oli viime vuonna irakilaisten, somalialaisten, iranilaisten ja vietnamilaisten joukossa. Miehiä suurempi työttömyys oli erityisesti irakilaisilla ja iranilaisilla naisilla.

Suomessa työelämän syrjintä liittyy EUMC:n mukaan paitsi syntyperään myös kohtuuttomiksi koettuihin kielitaitovaatimuksiin jopa vähemmän koulutusta vaativissa työpaikoissa. Myönteistä on se, että työvoimaviranomaiset ovat aloittaneet useita kampanjoita ulkomaalaisten aseman parantamiseksi työmarkkinoilla, heitä myös kannustetaan yrittäjyyteen.

Suomen 5,2 miljoonasta asukkaasta noin 1,89 prosenttia eli liki 100000 on ulkomaalaisia. Suurin ryhmä, 37000, on entisen Neuvostoliiton alueelta tulleita inkeriläisiä ja useimmat heistä ovat venäjänkielisiä. Toiseksi tulevat virolaiset, joita on Suomessa 11000. Kolmannella sijalla ovat somalialaiset. Heitä asuu Suomessa viitisentuhatta. Saamelaisia ja romaneja on Suomessa yhteensä 15000.

(MTV3-STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot