Mainos
Mainos

EU:n ulkoministerit varovaisia laajentumiskeskusteluissa

EU:n laajentumisesta on tehtävä kaikki valtiot kattava prosessi, jonka ulkopuolelle ei jätetä yhtäkään jäsenyyttä hakenutta maata. EU-maiden ulkoministerit olivat tänään Luxemburgissa varsin yksimielisiä tästä yleisestä periaatteesta. Mitä tämä periaate sitten sisältää, onkin jo toinen asia.

Periaate ei tarkoita sitä, että jäsenyysneuvottelut olisi aloitettava kaikkien jäsenyyttä hakeneiden maiden kanssa. Suuri enemmistö EU-maista tuntuu kannattavan sitä, että jäsenyysneuvottelut aloitettaisiin komission kesällä tekemän ehdotuksen mukaisesti Tshekin, Puolan, Unkarin, Slovenian ja Viron kanssa sekä aiemman luvatun mukaisesti myös Kyproksen kanssa. Yksimielisiä tästä ei vielä olla. Ruotsin, Tanskan ja Kreikan kerrotaan edelleen kannattavan ajatusta, että neuvottelut aloitettaisiin kaikkien hakijamaiden kanssa.

Ulkoministerit keskustelivat laajenemisesta vielä varsin yleisellä tasolla, eikä varsinaisia erimielisyyksiä vielä kovin paljoa tuotu julki. Mahdollisen riitelyn aika on vajaan kolmen kuluttua pidettävässä epävirallisessa ulkoministerikokouksessa.
(STT)


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme