Mainos
Mainos

EU:n uudet sanktiot kohdistuvat useisiin korkeisiin venäläisviranomaisiin

EU:n uusissa Venäjä-pakotteissa jäädytetään useiden korkeiden venäläisviranomaisten varoja sekä asetetaan viisumikieltoja.

Uudet pakotteet kohdistuvat muun muassa turvallisuuspalvelu FSB:n johtajaan Aleksander Bortnikoviin ja ulkomaantiedustelun päällikköön Mihail Fradkoviin.  

Asiasta kerrotaan EU:n virallisessa lehdessä.    

Uudella pakotelistalla on 15 venäläistä tai ukrainalaista. Lisäksi listalla on 18 yritystä tai muuta organisaatiota. Listalla ei kuitenkaan ole molempien osapuolten kannalta tärkeää kaasualaa. 

EU:n mukaan Venäjä-pakotteet ulottuvat nyt 87 ihmiseen ja 20 yhteisöön. Pakotteet on määrä hyväksyä ensi tiistaihin mennessä.

Uudella pakotelistalla on Bortnikovin ja Fradkovin lisäksi muun muassa Venäjän turvallisuusneuvoston puheenjohtaja Nikolai Patrushev, varapuheenjohtaja Rashid Nurgaljev, Venäjän parlamentin alahuoneen duuman jäsen Mihail Vladimirovitsh ja Venäläisen Tshetshenian tasavallan johtaja Ramzan Kadyrov. Lisäksi listalla on Itä-Ukrainan separatistien johtohahmoja ja yhteisöjä.

Diplomaatit viimeistelevät sopimuksen?

Uudet Venäjä-pakotteet saivat vauhtia, kun Itä-Ukrainassa ammuttiin viime viikolla alas matkustajalentokone, jossa kuoli lähes 300 ihmistä. Myös Yhdysvallat on vaatinut toistuvasti EU:lta napakampia otteita Venäjää kohtaan. Venäjää on vaadittu lopettamaan tukensa Itä-Ukrainan separatisteille, jotta Itä-Ukraina rauhoittuisi ja maan yhtenäisyys säilyisi.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy on kirjoittanut EU-johtajille kirjeen, jossa hän pyytää johtajia valtuuttamaan suurlähettiläitä viimeistelemään pakotesopimuksen tiistaina. Tämän myötä EU-johtajien ei tarvisi pitää ylimääräistä huippukokousta pakotteiden hyväksymiseksi.

Van Rompuyn mukaan ehdotetuissa pakotteissa EU:n kustannukset ja hyödyt ovat tasapainossa. Niitä voidaan myöhemmin kiristää tai helpottaa.  

– Sillä pitäisi olla iso vaikutus Venäjän talouteen, mutta kohtuullinen EU:n talouteen, hän sanoo Reutersin näkemässä kirjeessä.

Van Rompuy sanoi, että Ranskan kohuttu aselaivakauppa Venäjän kanssa jää sopimuksen ulkopuolelle, koska pääomamarkkinoille pääsyä, aseita ja korkeaa teknologiaa koskevat rajoitukset koskevat todennäköisesti tulevia asekauppoja.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme