Mainos
Mainos

EU pääsi sopuun Tshekille tarjottavista poikkeuksista

Euroopan unionin jäsenmaat pääsivät myöhään illalla sopuun Tshekille myönnettävistä poikkeuksista Lissabonin sopimukseen. Diplomaattilähteiden mukaan ratkaisu syntyi puheenjohtajamaa Ruotsin vetämien tuntikausien neuvottelujen jälkeen.

Tshekin presidentti Vaclav Klaus on vaatinut maalleen oikeutta olla soveltamatta sopimukseen kuuluvaa perusoikeuskirjaa. Hän haluaa näin varmistaa, etteivät Tshekkoslovakiasta toisen maailmansodan jälkeen karkotetut sudeettisaksalaiset pysty käyttämään EU-sopimusta omaisuusvaatimustensa perusteena.

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan poikkeuksen myöntäminen hoidetaan käytännössä siten, että Tshekki lisätään Britannian ja Puolan rinnalle perusoikeuskirjaan poikkeuksen saaneeksi maaksi.

Britannia ja Puola neuvottelivat itselleen poikkeusaseman jo Lissabonin sopimusta sorvattaessa vuonna 2007.

EU-maat ratifioivat Tshekin poikkeusaseman lähivuosina samalla kun seuraava jäsenmaa - todennäköisimmin Kroatia tai Islanti - liittyy unioniin.

Klausin ehdot saivat myös Slovakian vaatimaan poikkeuksia, mistä puolestaan Unkari, Saksa ja Itävalta närkästyivät. Ruotsi onnistui lopulta luovimaan kompromissin eripuraisten maiden kesken.

Jos Klaus hyväksyy EU:n ehdotuksen, hän ei voi kuitenkaan allekirjoittaa Lissabonin sopimusta ennen kuin Tshekin perustuslakituomioistuin on antanut ratkaisunsa sopimusta koskevasta valituksesta. Päätöstä odotetaan ensi tiistaina.

Illan toisessa keskustelunaiheessa ilmastopolitiikan rahoituksessa EU-maat eivät päässeet sopuun. Keskusteluja jatketaan perjantaina.

Länsi- ja Itä-Euroopan maat ovat erimielisiä kehittyvien maiden ilmastotoimien rahoituksesta.

(MTV3-STT-DPA-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme